Mercedes_pogonska jedinica

Mercedes je u Monzi donio novu specifikaciju motora na koju su potrošili svih sedam razvojnih tokena, ali njihovi kupci još uvijek ne znaju kad će dobiti najnoviju inačicu najbolje pogonske jedinice u Formuli 1.

U Mercedesu su priznali da su novu inačicu pogonske jedinice uveli utrku ranije nego su izvorno planirali, ali da su zadovoljni viđenim, unatoč kvaru na Rosbergovom bolidu. Kvar zapravo i nije bio kvar na motoru, nego na sustavu hlađenja pa u Mercedesu nema razloga za zabrinutost.

Rosberg je zbog navedenoga kvara morao koristiti staru specifikaciju motora koja je već odradila nekoliko utrka, a Nijemac je tri kruga prije kraja odustao zbog kvara na motoru u trenutku kada je pokušavao sustići Sebastiana Vettela u Ferrariju.

Mercedesovi klijenti, Williams, Force Indija i Lotus još uvijek ne znaju kad će dobiti novu specifikaciju motora. Situaciju dodatno komplicira činjenica da je za novu specifikaciju potrebno i novo gorivo, kao i uklapanje u ciklus korištenja motora svake momčadi. Momčadima je 2015. dozvoljeno korištenje 4 pogonske jedinice u sezoni pa se Mercedesovim klijentima ne žuri uvesti novu specifikaciju ako su nedavno počeli novu pogonsku jedinicu.

Prema GPS podacima, nova Mercedesova pogonska jedinica jača je za oko 40 KS

Bob Fernley iz Force Indije izjavio je da trenutno ne znaju kad će njegova momčad na raspolaganju imati novu specifikaciju motora.

“Nisu nam ništa obećali”, izjavio je za motorsport.com, “Riječ je isključivo o Mercedesovoj odluci.”

“Isprve smo novu specifikaciju trebali dobiti tek 2016., ali kako su ju i oni uveli ranije nego su planirali, postoji mogućnost da ih i njihovi klijenti dobiju još ove godine.”

TEHNIKA: Pogonska jedinica

UPOZNAJTE F1: Pogonska jedinica i ERS

Mercedes je izjavio da nova pogonska jedinica ima bolju učinkovitost, ali i nešto više snage. Nagađa se da je prednost koju donosi po krugu otprilike tri desetinke sekunde.

Treba naglasiti i brojne prednosti manje potrošnje goriva poput mogućnosti startanja utrke s manje goriva ili korištenje viška goriva za generiranje više električne snage koja omogućuje veće brzine na pravcima. Sigurno je da Mercedesovi klijenti s nestrpljenjem očekuju novu pogonsku jedinicu koja, čini se, ima prednost nad novom Ferrarijevom specifikacijom koju su Talijani također predstavili u Monzi, najbržoj stazi  u F1 kalendaru.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …