valtteri-bottas-williams-mercedes-fw37-abu-dhabi-f1-tyre-test-2015ultra-soft-pirelli-rear

pirelli-medium-hard-oz-racing

FIA je potvrdila Pirellijeve najave da će momčadi iduće sezone imati veću slobodu prilikom odabira komponenti guma za suho. Odsad će Pirelli na svaku utrku donijeti tri komponente umjesto dosadašnje dvije.

Svjetsko motorsport vijeće (WMSC) u Parizu je potvrdilo najnoviju promjenu sportskog pravilnika, uz detaljnije objašnjenje.

“Od 13 setova guma za suho koliko će svaki vozač imati na raspolaganju, Pirelli će izabrati dva seta za utrku (od kojih se jedan mora koristiti u utrci) i jedan set koji se smije koristiti samo u Q3 (najmekše dostupne komponente u toj utrci).

“Preostalih 10 setova mogu biti bilo koje od tri dostupne komponente.”

“Osim ako se ne koriste intermediate ili kišne gume, vozač mora koristiti barem dvije različite komponente guma za suho od kojih jedna mora biti komponenta koju je odabrao Pirelli.”

>> TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

>> SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

>> TEHNIKA: Gume u Formuli 1

Vozači su i dosad imali 13 setova guma za suho po vikendu, ali su dobili sedam setova tvrđe komponente i šest setova mekše.

Također, vozači koji ne uspiju ući u Q3 mogu set guma namijenjen za Q3 koristiti isključivo u utrci (isto kao i dosad.)

Vozači koji prođu u Q3 utrku će startati, kao i dosad, na setu guma na kojem su odvozili najbrže vrijeme u Q2.

PRIMJER INTERPRETACIJE NOVIH PRAVILA

pascal-wehrlein-mercedes-w06-hybrid-abu-dhabi-tyre-test-f1-2015-pirelli-super-soft-ultra-soft

Od 13 setova koje vozač ima na raspolaganju, Pirelli određuje dva seta za utrku (od kojih se samo jedan mora koristiti u utrci) i jedan set za Q3 (najmekša od tri dostupne komponente).

Preostalih 10 setova vozač može alocirati koristeći sve tri dostupne komponente.

Kao i dosad, vozač Pirelliju mora vratiti set guma na kojem se vozi isključivo prvih pola sata 1. slobodnog treninga (kako bi se momčadi natjeralo da voze od početka treninga) i još jedan set guma na kojem se vozilo tijekom ostatka 1. treninga.

Vozač Pirelliju vraća još dva seta guma nakon drugog slobodnog treninga  i dva seta guma nakon trećeg slobodnog treninga što vozaču za kvalifikacije i utrku ostavlja četiri seta guma, ali ima već unaprijed odvojena dva seta guma za utrku (od kojih jedan zaista i mora koristiti u utrci) i jedan set za Q3 koji može koristiti u utrci ako se ne kvalificira u Q3.

Dosad su momčadi Pirelliju morale vraćati po jedan set mekših i jedan set tvrđih guma, a od 2016. biraju koje će komponente vratiti, bitno je da vrate traženi broj setova.

PRIMJER: dostupne komponente: super-soft, soft, medium

Pirelli nominira 2 seta za utrku: jedan set soft, jedan set medium guma.

Pirelli nominira 1 set super-soft guma za Q3.

Vozač ima 10 setova koje može alocirati kako želi koristeći super-soft, soft, medium.

Vozač se odlučio za 2 seta super-soft guma, 5 setova soft guma i 3 seta medium guma.

Nakon 40 minuta 1. slobodnog treninga vozač vraća jedan set guma po želji na kojem je vozio prvih pola sata, recimo da je naš vozač vratio  set soft guma.

Nakon 1. slobodnog treninga vozač mora vratiti još jedan set guma po vlastitom odabiru, ovoga puta naš vozač vratio je set medium guma.

Nakon 2. slobodnog treninga vozač mora vratiti još dva seta guma po svom odabiru, naš vozač vraća jedan set super-soft guma i jedan set soft guma.

Nakon 3. slobodnog treninga vozač mora vratiti još dva seta guma po svom odabiru, naš vozač vraća jedan set soft guma i jedan set medium guma.

Uoči kvalifikacija naš vozač ima na raspolaganju 1 set super-soft guma, 2 seta soft guma i 1 set medium guma, a čeka ga i poseban set super-soft guma za Q3 i još dva seta guma koje je Pirelli odabrao za utrku (soft i medium).

Ako se vozač kvalificira u Q3, taj set vraća proizvođaču guma. Ukoliko se ne kvalificira u Q3 taj set može koristiti u utrci.

Što se tiče dva seta koje je Pirelli odabrao za utrku (u našem primjeru soft i medium), vozač mora koristiti samo jedan od ta dva seta.

pirelli_1

Load More Related Articles
Load More In Izdvojeno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Red Bull vjeruje da bi Verstappen pobijedio i u McLarenu i Mercedesu

Red Bullov dugogodišnji motorsport savjetnik Helmut Marko vjeruje da bi Max Verstappen pob…