Momčadi će 2016. same birati jednu komponentu guma po utrci

pirelli_grupna

Momčadi Formule 1 će od 2016. imati određenu slobodu prilikom izbora komponenti guma. Pirelli će nominirati tri komponente od kojih će jedna biti obavezna, a momčadi će same birati drugu komponentu.

Pirelli je dosad na svaku utrku donosio dvije komponente guma od četiri koliko ih postoji – hard, medium, soft i supersoft, a svaki je vozač u utrci morao koristiti obje komponente guma, osim u slučaju kišnih uvjeta.

Kako prenosi britanski Autosport, novost za 2016. je peta komponenta guma i Pirellijev izbor od tri smjese po Velikoj Nagradi od kojih će jedna biti obavezna. Momčadi će prije početka vikenda izabrati drugu komponentu, a svaki će vozač u utrci i dalje morati koristiti obje komponente guma.

TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

TEHNIKA: Gume u Formuli 1

Komponente bi se mogle označavati slovima od A do E, a tri komponente koje Pirelli donese na svaku utrku zvat će se soft, medium i hard kako bi navijači lakše razumjeli situaciju.

Peta komponenta za 2016. bit će super-super-soft, a komponenta koju Pirelli označi obaveznom bit će konzervativan izbor (tvrđa smjesa) pa će momčadi odlučiti koliko će agresivno ići s drugom smjesom.

Iako se trenutno razmatraju razni prijedlozi, ovaj ima najviše izgleda jer sve momčadi žele promjenu pravila koje uvode promjenjivi čimbenik.

“Imat ćemo nekoliko dana testiranja nakon VN Abu Dabija kako bi razvili super-super-soft gumu, što će biti posebno korisno za 2017.,” rekao je Pirellijev šef motorsporta Paul Hembery.

“To je trenutna situacija koja je zasad samo na razini Strateške grupe. Tek treba biti potvrđena.”

Prijedlog bi trebao ići na odobrenje F1 Komisiji (e-glasovanjem) prije ratifikacije na FIA World Motor Sport Councilu (svjetsko motorsport vijeće) koji se održava 30. rujna u Parizu.

pirelli test

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bolidi će zbog promjene pravila 2021. izgubiti oko 10% downforcea

Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se …