Momčadi protiv značajnog povećanja downforcea za 2017.

rosberg-hamilton-mercedes-f1-w06-hybrid-japan-gp-suzuka-2015-start-of-the-race

pascal-wehrlein-mercedes-w06-hybrid-abu-dhabi-tyre-test-f1-2015-pirelli-super-soft-ultra-soft

Iako su velike promjene tehničkoga pravilnika bolide Formule 1 trebale ubrzati za oko pet sekundi po krugu, čini se da će momčadi odbaciti značajno povećanje downforcea za 2017., među ostalim i zbog Pirellijeve zabrinutosti oko povećanja opterećenja na gume.

Prvi prijedlozi uključivali su znatno veći difuzor i šira prednja i stražnja krila što bi znatno povećalo razine downforcea, a najveći zagovornik takvih promjena je Red Bull.

Mercedes je izrazio zabrinutost da će veliko povećanje downforcea biti preveliko opterećenje za gume koje Pirelli još uvijek nije konstruirao niti ima ideju na kojem bolidu će ih testirati.

Suparnici su očekivano primjetili da Mercedes prije svega želi zaštiti vlastitu prednost u kojoj uživaju posljednje dvije godine, a svaka veća promjena pravila potencijalna je prilika za suparnike.

Tako bolidi 2017. ne bi bili oko pet sekundi brži, nego oko tri sekunde što bi trebalo biti ostvareno prije svega širim gumama i drugim promjenama na dimenzijama karoserije. Podsjetimo, gume bi 2017. trebale biti široke 300 mm sprijeda i 400 mm straga i time svim bolidima donijeti veliko povećanje mehaničkog gripa (prijanjanje dobiveno izravno od guma, a ne aerodinamički).

Pirelli je podržao Mercedesova razmišljanja jer bi značajno povećanje opterećenja na gume uvjetovalo i znatno više tlakove što bi smanjilo prijanjanje guma u zavojima i potencijalno poništilo dobitke više razine downforcea.

Motorsport donosi da je FIA uvažila Pirellijevo argument i momčadima predložila smanjeno povećanje downforcea za 2017., a rezultat je, prema pisanju toga portala, bio 8-3 u korist usvajanja prijedloga. Samo su Red Bull i još dvije momčadi (jedna je vjerojatno Toro Rosso) bile za usvajanje izvornoga prijedloga koji uključuje veliko povećanje downforcea.

Ako novi prijedlog bude usvojen, i dalje ćemo imati šire gume, širu karoseriju i krila, a difuzor bi trebao ostati sadašnjih dimenzija. Kozmetičke promjene bez velikog učinka na performanse, poput V-profila prednjih i stražnjih krila i usmjerivača zraka ispred bočnih stranica trebale bi biti usvojene.

Još jedan argument protiv usvajanja izvornog prijedloga koji uključuje veliko povećanje downforcea je i strah da bi pretjecanja moglo biti još manje.

Ako bolid proizvodi više downforcea više će ga izgubiti ukoliko blisko prati bolid ispred sebe, što je potvrdio i Williamsov tehnički direktor Pat Symonds.

“Što više downforcea imate, teže je pratiti bolid ispred sebe.”

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedesova poboljšanja o kojima ovisi borba za naslov prvaka

Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodi…