Nekoliko F1 momčadi tražilo je objašnjenje od FIA-e oko načina funkcioniranja sustava na Ferrarijevoj pogonskoj jedinici za koje se vjeruje da im donose ključnu prednost u kvalifikacijama i na startu utrke, prenosi Autosport.

Ferrari je posljednje dvije godine mjerilo snage kad je riječ o pogonskim jedinicama, a to posebno dolazi do izražaja u kratkotrajnim načinima rada koji su najvažniji u kvalifikacijama, na startu utrke i u pojednim krugovima oko ulazaka u boks.

Nakon prošlogodišnjih kontroverzi oko dvostruke baterije, Ferrari je dobio zeleno svjetlo od FIA-e da je s njihovom pogonskom jedinicom sve u redu, ali momčadi i ove godine propituju legalnost Ferrarijeve pogonske jedinice koja je opet najjača kad je najpotrebnije.

Nakon što su u Belgiji uveli treću specifikaciju svoje pogonske jedinice, Ferrari je osvojio pole positione na pet uzastopnih utrka i pobijedio tri puta, a na nekim stazama prednost u snazi motora iznosila je do osam desetinki po krugu.

Jedna od teorija je da Ferrari koristi ulje od hladnjaka stlačenog zraka koje ulazi u komoru za izgaranje i tako kratkotrajno povećava snagu.

To je prema pravilima dopušteno iako pravila govore da takvi sustavi ‘ne smiju namjerno koristiti latentnu toplinu isparavanja bilo kojega fluida s iznimkom goriva za normalnu svrhu izgaranja.’

Momčadi su tražile objašnjenje od FIA-e je li takvo rješenje dopušteno prije nego i sami krenu u razvoj sličnih sustava, a protesti protiv Ferrarija nisu vjerojatni budući da nisu učinili ništa protivno pravilima.

Ferrari SF90 under the engine cover British GP F1 2019 Photo Ferrari Motorsport-com

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari zadovoljan kilometrima i simulacijama utrke, ali ne i brzinom u jednom krugu

Mattia Binotto zadovoljan je načinom na koji je njegova momčad odradila predsezonska testi…