Fernando Alonso na današnji je dan 2010. drugi puta u karijeri pobijedio u Monzi i to vozeći za Ferrari nakon što je pobijedio Jensona Buttona u McLarenu koji ga je prestigao na startu utrke.

Alonso je nakon odustajanja u Belgiji zbog vlastite pogreške zaostajao 41 bod za Hamiltonom, šest utrka prije kraja sezone, ali iduća utrka na rasporedu bila je Ferrarijeva domaća utrka u Monzi.

Ferrari je na svoj F10 donio posebnu inačicu F-duct sustava prilagođenog stražnjem krilu s niskim downforce postavkama, slično kao i ostale momčadi koje su koristile taj sustav, a Button i Hamilton koristili su različite aerodinamičke postavke na svojim McLarenima MP4-25.

Button je koristio stražnje krilo s više downforcea i F-duct sustavom koji je smanjivao otpor čim bi Button lijevom rukom blokirao dotok zraka u kokpit i poslao ga prema stražnjem krilu kako bi se smanjio downforce i otpor, a Hamilton je koristio stražnje krilo s manje downforcea i bez F-duct sustava.

U kvalifikacijama je najbrži bio Alonso (1:21.962), 0.122 sekundi ispred Buttona, 0.331 s ispred Masse, 0.471 s ispred Webbera i 0.661 s ispred Hamiltona, u prvoj godini novoga sustava kvalifikacija u kojima su se vozači kvalificirali s minimalnim količinama goriva, za razliku od perioda od 2003. do kraja 2009.

Italian GP F1 2010 Monza start second chicane Photo Ferrari

Button je bolje startao i poveo ispred Alonsa i Masse, a Hamilton je pokušao napasti Massu u drugoj šikani i oštetio svoj prednji ovjes nakon čega je morao odustati. Hamiltona će ova pogreška, kao i pogreška u Singapuru, na kraju skupo stajati jer je i uz njih bio u borbi za naslov prvaka do posljednje utrke.

Iako je Button vodio 35 krugova i u boks ušao krug ranije od Alonsa, Španjolac je uz brzi rad Ferrarijevih mehaničara uspio izaći ispred Buttona, na oduševljenje talijanske publike.

Alonso je osim pobjede i pole positiona odvozio i najbrži krug i tako ostvario četvrti od pet hat trickova u karijeri (peti je ostvario na idućoj utrci u Singapuru). Ovo mu je bila druga pobjeda u Monzi nakon slavlja u dvostrukoj pobjedi McLarena 2007., a Ferrariju je to bila posljednja pobjeda u Monzi do Leclercove pobjede 2019.

“Pobijediti u Monzi za upravljačem Ferrarija je nešto posebno i može se usporediti samo s pobjedom ispred svoje domaće publike u Barceloni 2006.,” rekao je Alonso.

“Biti na postolju nevjerojatan je osjećaj, kakvo more ljudi, toliko zastava! Ostao sam šokiran emocijama navijača još otkako sam došao ovdje u četvrtak i pobjedu posvećujem njima.”

“Imao sam relativno dobar start, ali Jensonov je bio bolji i učinkovitiji, pokušao sam ga napasti u prvom zavoju, ali nisam uspio. Bilo je uzbudljivih trenutaka kao kad sam se dotaknuo s njim i Felipeom, brinuo sam se da sam oštetio bolid, ali srećom sve je bilo u redu.”

“Mogao sam pratiti Jensona, a kad je ušao u boks jedino što sam mogao je bilo ostati još jedan krug na stazi. Zaustavljanje u boksu bilo je super, dobili smo par desetinki i to je učinilo razliku.”

Monza 2010 Italian GP F1 2010 podium Photo Ferrari

Load More Related Articles
Load More In Povijest
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Norris – ‘Frustrirajuće je što nismo pobijedili’

Lando Norris priznaje da je iznenađen frustracijom što nije uspio pobijediti u Imoli iako …