Ferrariju prijeti sezona bez pobjede, prvi puta nakon 2016., budući da na prvih 12 utrka F1 sezone 2019. ni Sebastian Vettel ni Charles Leclerc nisu uspjeli pobijediti – mogu li taj negativan niz prekinuti na dvije brze staze u Belgiji i Italiji?

Ferrari je na prvu utrku sezone u Australiju stigao kao favorit nakon sjajnog izdanja na predsezonskih testiranja, ali staza Albert Park, koja zahtjeva maksimalnu razinu downforcea, i vrući uvjeti razotkrili su njihove slabosti koje su bile još više naglašene zbog potrebe da se motor koristi u konzervativnom načinu rada.

Iduća utrka u Bahrainu donijela im je prvi startni red, a iako je Leclerc izgledao kao siguran pobjednik zaustavio ga je problem s paljenjem jednoga cilindra pa ga je Hamilton prestigao i ostvario svoju prvu pobjedu u sezoni.

Sebastian-Vettel-Charles-Leclerc-Ferrari-German-GP-F1-2019-Photo-Ferrari

Ferrari je u preostalim utrkama bio konkurentan u Kanadi i Austriji, stazama gdje je snaga motora vrlo važna i gdje se ne koriste visoke razine downforcea, a staze poput Monaka i Mađarske bile su najslabije za njihov SF90 kojem nedostaje maksimalnog downforcea u odnosu na Mercedes i Red Bull.

Iduće dvije utrke voze se na dvije brze staze (Spa Francorchamps i Monza) na kojima će Ferrari sigurno biti konkurentniji, ali s obzirom da su sve dosadašnje prilike za pobjedu upropastili zbog različitih razloga upitno je hoće li i na njima uspjeti iskoristiti neupitnu brzinu bolida na takvim stazama.

“Mislim da su Spa i Monza osjetljivije na snagu motora tako da bismo sigurno trebali biti konkurentniji, ali ništa nije sigurno,” oprezan je Mattia Binotto.

“Mislim da su naši konkurenti vrlo jaki i da će nas pokušati izazvati. Mislim da će situacija biti drukčija nego u Mađarskoj i pokušat ćemo se pripremiti za prvu pobjedu.”

Može li Ferrari zadržati drugo mjesto u prvenstvu?

Verstappen Leclerc German GP F1 2019 Photo Red Bull

Osim što love prvu pobjedu u sezoni kako bi izbjegli ponavljanje scenarija iz 2014. i 2016. kada nisu nijednom pobijedili, Ferrari je suočen s još jednim izazovom – zadržati drugo mjesto u poretku konstruktora ispred Red Bulla koji je u naletu.

Verstappen je treći u prvenstvu ispred oba Ferrarijeva vozača, a tek je loša forma Gaslyja, kojega će od Belgije mijenjati Albon, zadržala Red Bull iza Ferrarija budući da je Francuz osvojio tek 25.82% Red Bullovih bodova.

Ferrari je osvojio više bodova na svakoj od prve četiri utrke ove sezone, ali Red Bull je uzvratio s više bodova na iduće dvije utrke u Španjolskoj i Monaku.

Ferrari je bio uspješniji u Francuskoj i Austriji, ali Red Bull je zbog dvije Verstappenove pobjede bio bolji na iduće tri utrke dok su u Mađarskoj, ironično, osvojili jednak broj bodova iako su Ferrarijevi vozači bili daleko od Verstappenove brzine koji je osvojio prvi pole position u F1 karijeri.

RED BULL vs FERRARI – F1 2019.

2. Ferrari 288   22 26 25 26 22 18 33 26 30 15 18 27
3. Red Bull/Honda 244   15 16 21 12 23 23 14 13 32 22 26

27

Spa i Monza kao najbolje Ferrarijeve prilike za pobjedu

Do kraja F1 sezone 2019. ostalo je još devet utrka, a sudeći po dosadašnjoj Ferrarijevoj formi, čiji SF90 najbolje radi na stazama s puno pravaca, najbolje prilike za pobjedu su im na iduće dvije utrke.

Ferrari je u posljednjih nekoliko utrka dodavao downforce serijom manjih poboljšanja, ali tek će na bolidu za iduću godinu moći dodati značajnije količine downforcea zbog drukčijega koncepta bolida.

Binotto je priznao da bi s današnjim znanjem drukčije postavio prioritete za razvoj bolida SF90 koji se odlikuje aerodinamičkom učinkovitošću, a ne maksimalnim downforceom dok Pirellijeve gume za 2019. s 0.4 mm tanjom gaznom površinom traže više aerodinamičkog pritiska kako bi se zagrijale i držale u optimalnom stanju u utrci.

Sebastian Vettel Ferrari SF71H Italian GP F1 2018 Parabolica Photo Ferrari

Pirelli će za Belgiju donijeti tri najtvrđe komponente guma (C1, C2 i C3), kao i u Bahrainu, Španjolskoj i Velikoj Britaniji, dok će u Monzi donijeti tri srednje komponente, kao na 7 od 12 dosadašnjih utrka.

Osim Spa i Monze, Ferrari bi na preostalim utrkama najbolju šansu za pobjedu trebao imati u Rusiji krajem rujna budući da se veliki dio staze u Sochiju vozi s punom gasom i da se koriste srednje downforce postavke.

Također, trebale bi im odgovarati i staze u Brazilu i Abu Dhabiju gdje se isto koriste srednje downforce postavke i gdje snaga motora igra važnu ulogu.

PREOSTALE UTRKE F1 PRVENSTVA 2019.

13. Belgija 01. 09.
14. Italija 08. 09.
15. Singapur 22. 09.
16. Rusija 29. 09.
17. Japan 13. 10.
18. Meksiko 27. 10.
19. SAD 03. 11.
20. Brazil 17. 11.
21. Abu Dhabi 01. 12.
Učitaj još iz Analiza

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako je Hamilton odvozio tako brz najbrži krug u Imoli

Lewis Hamilton odvozio je uvjerljivo najbrži krug utrke na VN Emilije Romagne koji mu je d…