Renault u trećoj sezoni svoga F1 povratka ima velika očekivanja, a uz Red Bull i McLaren koji koriste njihove nemaju se gdje sakriti – može li novi R.S.18 ispuniti ono što se od njega očekuje i francusku momčad približiti vodećim momčadima?

Prva sezona za Renault je bila tek postavljanje organizacije i njezino ojačavanje, a proces se na svim razinama nastavio i 2017. i nastavlja se i ove godine. Rezultati još nisu imperativ, ali sigurno je da Renault i na tom području želi vidljivo napredovati.

Prošle sezone znali su biti izvan borbe za bodove, ali i uvjerljivo četvrti najbrži bolid i to na stazi poput Silverstonea gdje njihov manjak snage prilično jasno dolazi do izražaja. Ali Renault je velikim aerodinamičkim paketom koji su donijeli na toj stazi pokazao da njihove simulacije i razvojni put funkcioniraju.

Nakon što su prošle godine jedva osigurali šesto mjesto u poretku konstruktora na posljednjoj utrci sezone, što je daleko lošije od performansi koje su pokazivali u drugom dijelu sezone, Renault ove godine želi pobijediti Force Indiju i Williams i vidjeti što se može učiniti protiv svojih klijenata Red Bulla i McLarena.

Iako Cyril Abiteboul kaže da ne očekuje da će im 2018. moći parirati i usredotočen je prije svega na smanjenje zaostatka, sigurno da Renault ni ove godine ne želi završiti iza oba svoja klijenta s obzirom na ulaganja i dugoročne planove.

Prednje krilo i nos

Renault je zadržao nos s produljenom središnjom sekcijom (koja zadovoljava pravila) kako bi pokraj nje mogli pustiti što je moguće više zraka, a sam nos i prihvatna mjesta na prednjem krilu pomaknuta su što je moguće više iza kako bi što manje ometali rad prednjega krila.

Prednje krilo na tragu je prošlogodišnjega, a u odnosu na prednja krila dosad predstavljenih bolida ima relativno malo elemenata, tek pet u dijelu koji je bliži nosu. Vodeći element je na dijelu bliže nosu savinut prema unutra, a element iza njega relativno je ravan nakon čega slijede tri gornja (žuta) elementa s gotovo okomito odrezanim rubovima.

Način na koji su odrezani vrhovi gornjih elemenata utječe na oblik i pozicioniranje vrtloga na rubovima središnje, 50 cm široke neutralne sekcije (Y-250 vortex) koji su ključni za strujanje zraka prema ostalim aerodinamičkim elementima i koji pomažu da se rubovi podnice što je moguće više izoliraju od okolnih turbulencija.

Rubni dio krila (potpuno crn) ima šest elemenata koji zajedno rade na stvaranju snažnih vrtloga koji će pomoći usmjeriti zračnu struju oko rotirajućih prednjih kotača, baš kao i glavna kaskada (plavo) i r-usmjerivač (ljubičasto). Uz samu rubnu ploču dodano je i malo krilce (narančasto) koje pomaže usmjeriti zračnu struju iznad prednjih kotača.

Renault F1 car 2018 RS18 front suspension under chassis front wing MAXF1net Photo Renault

Iz kuta na gornjoj slici vidimo da iz šasije između prednjih kotača strše i dvostruki usmjerivači zraka (žuto) koji pomažu usmjeriti zračnu struju s prednjega krila prema ključnom području ispred bočnih stranica koje je prošle i ove godine postalo kompleksnije nego ikad.

Također, primjetite i ulaz S-duct sustava (ružičasto, iznad ljubičastog r-usmjerivača), a ispod broja 27 na monokoku primjetili smo i još jedan otvor koji čija je funkcija zasad nepoznata. Izlaz S-duct sustava nalazi se točno ispred slova ‘T’ u natpisu ‘RENAULT’ na gornjem dijelu šasije.

Na gornjoj slici vidi se da je Renault na bočne ploče prednjega krila s vanjske strane dodao po nakošeno, usko krilce (zeleno) koje usmjerava zrak preko prednjih kotača.

Na gornjoj slici lijepo se vidi kako su kaskade, r-usmjerivač i mali usmjerivač na rubnoj ploči jednako orjentirani kako bi zajedno usmjeravali zrak s vanjske strane prednjih kotača, a vidljive su i horizontalne ograde ispod prednjega krila koje zračnu struju oblikuju i šalju s unutarnje strane prednjih kotača.

Područje iza prednjih kotača, halo zaštita i bočne stranice

Renault nastavlja vlastitim putem koji su započeli 2017. te koriste visoki, glavni usmjerivač zraka na ovom području (žuto) koji ima pomoć manjeg usmjerivača (također žuto) i horizontalne oštrice (narančasto), a tu je i bočni usmjerivač zraka pokraj otvora za hladnjake koji je vrlo sličan prošlogodišnjem (plavo).

On je dobio vertikalni prorez na gornjem dijelu i zadržao tri vertikalna proreza u svom podnožju, a zbog svoje pozicije on igra važnu ulogu u oblikovanju turbulencija koje stižu s rotirajućih prednjih kotača što je vidljivo i nakon utrke zbog količine komadića gume koje vidimo na tom aerodinamičkom elementu.

Renault je povezao sponu koja kontrolira poniranje podnice i laserski senzor udaljenosti od tla (crveno označena struktura) koji su prije bili odvojeni čime su dobili na čvrstoći i uštedjeli na masi.

Donja slika pruža drukčiji kut gledanja na usmjerivače zraka ispod prednjega ovjesa (žuto) koji je konvencionalni push rod kakav koriste i sve ostale momčadi (uz određene specifične razlike u položaju i prihvatnim mjestima poprečnih ramena na šasiji i samom kotaču).

Otvori za hladnjake nisu inspirirani Ferrarijem SF70H, kao na mnogim dosad predstavljenim bolidima, ali su postali nešto uži i omogućavaju bolji protok zraka ispod njih, prema stražnjem kraju oko bočnih stranica.

Same bočne stranice prilično se naglo spuštaju prema dolje, ali i sužavaju što je bitno za omogućavanje što boljega protoka zraka prema stražnjem krilu i difuzoru i smanjenju otpora zraka.

Što se tiče usisnika iznad vozačeve glave, on je vrlo širok i gotovo pravokutna oblika, ali zanimljivo, drukčijega je oblika na renderiranim fotografijama i na fotografiji na kojoj se pokraj bolida nalaze vozači.

Na donjoj slici primjetna je razlika u usisniku koji se sastoji od središnjega dijela i dodatnih ušiju sa strane, ali je i sam središnji dio horizontalno podijeljen na dva dijela – glavni, gornji i vrlo nizak donji dio.

Teško je reći koji je kanal za što namijenjen, ali prilično je sigurno da je veći, gornji dio središnjega dijela namijenjen opskrbi V6 motora zrakom dok su ostali kanali za hlađenje ERS sustava i prijenosnoga sustava.

Halo zaštita očekivano je obojena u crno kako bi što manje narušavala izgled bolida (koji je ionako većinom crn), a zasad nema stupanj aerodinamičke razvijenosti koju očekujemo od momčadi poput Renaulta i koju je pokazao Alfa Romeo Sauber (i McLaren još prošle godine).

Kad smo već kod razlika između studijskih fotografija bolida i fotografije s vozačima (gore), treba spomenuti i drukčije retrovizore koji su na gornjoj slici pravokutnijega oblika nego na ostalima.

Pokrov motora i stražnji kraj

Renaultove bočne stranice zaista se jako spuštaju i ispred prednjih kotača su vrlo nisko što pogoduje radu stražnjega krila, a primjetna i jednostavnost na podnici ispred stražnjih kotača gdje obično vidimo seriju različitih proreza koji pomažu stvoriti vrtloge koji će smanjiti negativan utjecaj koji rotirajući stražnji kotači imaju na rad difuzora.

Sad se na tom mjestu nalazi tek jedna jednostavna horizontalna ograda (označena žuto) koja također pomaže odijeliti zračnu struju koja putuje s unutarnje strane stražnjih kotača.

Zanimljivo, Renault na tom području koristi metalne plohe, baš kao i prošle sezone, koje mogu lakše mijenjati i isprobavati različite konfiguracije proreza ispred stražnjih kotača.

Stražnje krilo i dalje se nalazi na jednostrukom nosaču integriranom s DRS mehanizmom, a tu su i već uobičajene prorezane bočne ploče i serija tankih usmjerivača zraka na donjem dijelu bočnih ploča (ispod natpisa Castrol) koji pomažu spajanju zračnih struja koje dolaze sa stražnjeg krila i difuzora (i koje imaju putanju vrlo sličnu orjentaciji tih tankih usmjerivača).

Peraja koja dijeli pokrov motora ove je godine prema pravilima manja, ali i dalje je prisutna i maksimalno koristi dopuštene dimenzije.

Stražnji ovjes je već uobičajeni pull rod, ali nema tako ekstremno hvatište kao kod Red Bulla ili Williamsa.

Pogled odozgo otkriva kako se stražnji kraj sužava u području ispred stražnjih kotača, ali i pruža pogled na kompleksnu strukturu usmjerivača iza prednjih kotača koji, kao i prošle godine, imaju seriju nazubljenih i zakrivljenih oštrica (ljubičasto) koje pomažu stvaranju vrtloga na početku podnice.

Difuzor je prilično jednostavan i tradicionalno je dio koji momčadi ne vole previše pokazivati, a kad moraju onda je to u najosnovnijem (ili prošlogodišnjem) obliku.

Ni Renault po tom pitanju nije iznimka te možemo tek zamijetiti seriju horizontalnih zakrilaca na njegovom vrhu koji služe povećanju njegove učinkovitosti, ali nije riječ o nikakvoj novosti nego o nastavku razvoja ovoga ključnog područja.

Kao i sve ostale momčadi, Renault na predstavljanju bolida nije htio otkriti više nego što je morao, ali kao što je to često slučaj najvažnije stvari se ne vide. Među ostalim to su snaga i pouzdanost motora (o kojem ovise i sudbine Red Bulla i McLarena), ali i ukupna težina bolida (ključna zbog poželjnog korištenja balasta za spuštanje težišta i promjenu rasporeda težine) te način na koji će bolid zagrijavati i trošiti gume.

Renault će sigurno isprobati puno zrelije aerodinamičke konfiguracije na testiranjima u Barceloni gdje ćemo dobiti prvi uvid u ono što novi Renault R.S.18 i njegova pogonska jedinica R.E.18 zaista mogu.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Malezije 2005. – Alonsu prva pobjeda u sezoni, Toyoti prvo F1 postolje

Fernando Alonso na današnji je dan 2005. ostvario prvu pobjedu u sezoni s pole positiona i…