Nakon pronalaska novih investitora, Sauber je pronašao dodatnu potporu u bliskoj suradnji s Ferrarijem i partnerstvu s Alfa Romeom – mogu li na krilima tog novog poglavlja u povijesti momčadi i nove specifikacije Ferrarijeva motora pobjeći sa začelja poretka?

Prednje krilo i nos

Sauber je jedina momčad koja je 2017. koristila prednje krilo koje nema naglašeno izdvojen rubni dio koji formira tunel rastućega radijusa za stvaranje vrtloga (crvena linija) pa tim putem nastavljaju i s krilom koje su pokazali na prvim fotografijama novoga C37.

Na zakrivljene bočne ploče (tirkizno) nastavlja se sinusoidalna, kompleksna kaskada (bijelo) koja se sastoji od tri horizontalna elementa, a pokraj nje nalazi se i još jedan r-usmjerivač (ljubičasto) koji također pomaže usmjeriti zračnu struju oko turbulentnih prednjih kotača.

Nos je inspiriran Force Indijinim rješenjem iz prošle sezone, a dva otvora pokraj središnjeg dijela nosa ujedno služe i kao otvori S-duct sustava. Izlaz S-duct sustava, koji omogućava bolje prijanjanje zračne struje preko nakošenoga nosa i monokoka, nalazi se na vrhu monokoka kod natpisa Pirelli i čini se da je riječ o dva izlaza.

Područje iza prednjih kotača, bočne stranice i halo zaštita

Sauber nastavlja trend koji su započeli s razvojem prošlogodišnjeg C36 te u ovom području koriste višestruke usmjerivače, a ispred samih otvora za hladnjake koriste trostruke vertikalne usmjerivače (zeleno) po uzoru na Mercedes W08.

Glavna dva usmjerivača (crveno), koja se nalaze iza prednjih kotača, međusobno su povezana, a drugi na svojem gornjem rubu ima šest vertikalnih proreza za bolju kontrolu zračne struje pri povećanoj zakrivljenosti usmjerivača za bolje funkcioniranje u različitim uvjetima.

Na donjoj slici vidimo trostruke vertikalne usmjerivače koji su s bočnim stranicama povezani horizontalnim krilom (žuto), a iznad njega nalazi se još jedno slično krilo.

Pogled s gornje strane otkriva koliko je površinom veliko horizontalno krilo koje spaja tri vertikalna krila s bočnim stranicama, a jasno je vidljivo i da su bočni otvori za hladnjake (tirkizno) horizontalno podijeljeni na dva dijela, gornji i donji (na donjoj slici vidi se gornji, tirkizno označeni otvor).

Halo zaštita (tamno crveno) dobila je višestruke aerodinamičke elemente kako bi se barem donekle umanjio negativan učinak halo sustava na aerodinamiku i hlađenje bolida, a sigurno je da ćemo i kod drugih momčadi vidjeti zanimljive interpretacije.

Pogled sprijeda pruža bolji uvid u podijeljene bočne otvore za hladnjake (žuto) i horizontalno krilo koje se nalazi iznad njih i koje je s bočnim stranicama spojeno kratkom vertikalnom sponom.

Usisnik iznad vozačeve glave je kao i prošle godine vertikalno podijeljen na dva dijela, ali sada je na gornjem dijelu dobio još dodatni otvor sa svake strane za dodatno hlađenje ERS sustava.

Sauber je kopirao trend koji su 2017. i 2018. postavili Toro Rosso i Mercedes pa i njihov prednji ovjes ima gornje poprečno rame pričvršćeno na povišeno mjesto na kotaču kako bi ono bilo u horizontalnijem položaju i imalo bolje aerodinamičke performanse.

Na mjestu gdje se prije nalazila velika i uočljiva peraja koja je pokrov motora dijelila na dva dijela, Sauber i dalje koristi manju peraju, a na otprilike polovini njezine duljine sa svake strane nalazi se po još jedan manji usisnik, vjerojatno za hlađenje ERS sustava ili ulja mjenjača.

AlfaRomeo_Sauber_F1_2018_car_rear shark fin halo f1 2018

Stražnji kraj

Stražnje krilo na tragu je prošlogodišnjega sa zakrivljenim gornjim dijelom donjega elementa, a na njemu se ističe veliki natpis novoga naslovnog sponzora Alfa Romea.

Nosač stražnjega krila je dvostruki, kao i kod Ferrarija i Haasa, što je suprotno onome što koristi većina drugih momčadi (jednostruki nosač), a difuzor također podsjeća na Ferrarijev sa zaobljenim završecima i dvostrukim horizontalnim zakrilicima na vrhu koji pomažu povećati virtualni volumen difuzora.

Horizontalno krilce nalazi se i između dvostrukih nosača stražnjega krila, na mjestu gdje je prošle godine bilo 20 cm široko krilo koje je zabranjeno jer su momčadi zahvaljujući njemu koristile efekt ispušnih plinova za stvaranje downforcea na tom području iako je to zabranjeno na kraju 2013.

Alfa Romeo Sauber vizualno izgleda fantastično, baš kao što je sjajno vidjeti ime poput Alfa Romea ponovno u Formuli 1, ali sam bolid i dalje je nepoznanica unatoč velikom napretku koji će ostvariti po pitanju motora jer će koristiti dvije generacije noviji motor nego 2017.

Sauber u odnosu na prošlu sezonu ima puno prostora za napredak u područjima kao što su ukupna masa bolida, težište, hlađenje i aerodinamička učinkovitost, a njih je gotovo nemoguće procijeniti na temelju fotografija.

Bez obzira na novo tehničko vodstvo bivšega tehničkoga šefa Audijeva LMP1 odjela Jörga Zandera i novoga šefa momčadi Frederica Vasseura, Sauber 2018. očekuje borba da ne završe na posljednjem mjestu u kojoj će im se pridružiti Haas i Toro Rosso.

Koji god završili na kraju sezone, Sauberu je najvažnije da smanje ogroman zaostatak koji su prošlih godina imali za sredinom poretka (da ne spominjemo vrhunske momčadi) i tako pripreme teren za ponovni uspon i napad na sredinu poretka u godinama koje dolaze.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…