Na današnji dan 1996. – Panis pobjednik kaotične VN Monaka

Monaco 1996 podium F1 Panis Couhtard Herbert Foto playbuzz

Olivier Panis je na današnji dan prije 21 godinu šokirao svijet Formule 1 i pobijedio na kaotičnoj VN Monaka koju su u promjenjivim uvjetima završila samo četvorica vozača.

U suhim kvalifikacijama Schumacher je u Ferrariju za pola sekunde pobijedio Hilla u Williamsu i dva Benettona Alesija i Bergera. Kasniji pobjednik Olivier Panis startao je tek 14. s dvije sekunde i dvije tisućinke zaostatka za Schumacherom. Villeneuve je u drugom Williamsu bio tek 10.

Coulthard McLaren Monaco Michael Schumacher Helmet F1 1996
Coulthard je nosio Schumacherovu kacigu

Zanimljivo, Michael Schumacher posudio je svoju kacigu Davidu Coulthardu jer je Škot imao problema sa svojom kacigom.

Prije utrke vozile su se dvije sesije zagrijavanja, jedna po suhom, u kojoj je najbrži bio Panis, i druga, koja je u posljednji čas organizirana kako bi vozači isprobali mokru stazu i na kojoj je najbrži bio Hakkinen.

Utrka je startala sa zakašnjenjem, a već je nakon prvoga kruga, u kojem je odustao pet vozača, postalo jasno da će pobjednik biti onaj koji najduže preživi bez da se razbije u izuzetno teškim uvjetima.

Michael Schumacher razbio se nakon što je pokušavao sustići Hilla koji ga je prestigao na startu i koji je vodio utrku, a Dinizov mjenjač otkazao je već u petom krugu. Bergerov mjenjač u Benettonu potrajao je tek četiri kruga duže, a Brundle u Jordanu razbio se u 31. krugu nakon čega je u utrci ostalo 11 vozača.

Panis je na gumama za suho prestigao Irvinea u 34. krugu u najsporijem zavoju na stazi (Loews), a Hill je vodio ispred Alesija do 40. kruga kad mu otkazuje Renaultov motor.

Olivier Panis (Gaulouses Blondes Ligier-Mugen Honda JS43) Eddie Irvine (Marlboro Ferrari F310) Loews, Monaco GP 1996 Foto - itsawheelthing
Panis prestiže Irvinea u 34. krugu

Alesi je vodio idućih 20 krugova dok mu nije pukao ovjes, a u istom krugu odustao je i Badoer koji se sudario s Villeneuveom koji ga je prestizao za krug. Ostalo je još samo sedam vozača.

Panis je tada vodio utrku ispred Coultharda u McLarenu, Herberta u Sauberu, Sala u Tyrrelu, Hakkinena u McLarenu, Frentzena u Jordanu i Irvinea u Ferrariju koji je kasnio dva kruga.

Irvine se izvrtio u Mirabeau zavoju, a kad se htio vratiti pogodio ga je Salo. Oba vozača su odustala, kao i Hakkinen koji ih nije uspio izbjeći na uskim ulicama Monte Carla.

Tako su utrci ostala samo četiri bolida, Panis, Coulthard, Herbert i Frentzen, a Salo, Hakkinen i Irvine su klasificirani jer su završili više od 90% utrke.

Utrka je završena nakon isteka dva sata, a slavio je Panis s 4.828 sekundi ispred Coultharda, 37.503 sekundi ispred Herberta i cijeli krug ispred Frentzena.

Bila je to jedina utrka 1996. na kojoj nisu slavili vozači Williamsa ili Ferrarija – Williams je pobijedio na 12 utrka (Hill 8, Villeneuve 4), Ferrari na tri (Schumacher), a Ligier na jednoj utrci, u Monaku.

Panis Ligier Monaco F1 1996 cvelebrates victory with french flag Foto Typewriter
Panis je jedinu pobjedu u karijeri proslavio uz veliku francusku zastavu

SNIMKA UTRKE


Panis Ligier Monaco F1 1996 Foto imgur

Učitaj još iz Povijest

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Na današnji dan – Button i Hamilton 1-2 za McLaren u kaotičnoj VN Kine 2010.

Jenson Button je na današnji dan 2010. slavio drugu pobjedu za McLaren u tek četvrtoj utrc…