Michael Schumacher Ferrari Italian GP F1 1996 Photo Ferrari

Michael Schumacher je na današnji dan 1996. ostvario prvu pobjedu u karijeri u Monzi i drugu uzastopnu za Ferrari nakon slavlja u Belgiji nakon što je s trećega mjesta pobijedio Williamsove vozače i Jeana Alesija u Benettonu.

Williamsi su još jednom zauzeli prvi startni red u sezoni u kojoj je Hill svih 16 utrka startao iz prvoga reda – na pole positionu je bio Hill, 0.317 sekundi ispred Villeneuvea i 0.577 sekundi ispred Schumachera.

FIA je u šikane postavila gumene barijere kako bi spriječila vozače da previše krate putanju, ali taj je potez uzrokovao brojne kontroverzne trenutke tijekom utrke, posebno u prvim krugovima u kojima je gužva na stazi najveća.

Alesi je sjajno startao sa šestoga mjesta i preuzeo vodstvo ispred Hilla, ali je izletio široko i udario u gume između dva Lesmosa, nakon čega je izgubio vodstvo od Hilla. Iako Alesi nije oštetio bolid, gume koje je udario su se raspale i slomile Hakkinenovo prednje krilo koji je morao u boks i vratio se tek na 17. mjesto.

Villeneuve je u prvom krugu udario u gumu u Ascari šikani i poslao ju u Coultharda koji je odustao sa slomljenim ovjesom, a Kanađanin je morao u boks po nove gume, novi nos i novi upravljač.

Alesi leads Schumacher Italian GP F1 1996 Photo BBC
Photo: BBC

Hill je vodio s četiri sekunde prednosti ispred Alesija, ali u šestom krugu udario je gumene barijere u prvoj šikani i odustao sa slomljenim ovjesom. Sličnu nesreću imao je i Irvine, a ukupno je čak osam vozača udarilo u postavljene gume od kojih je pet odustalo.

Schumacher je uspio ostati duže na stazi od Alesija i preuzeti vodstvo nakon zaustavljanja u boksu, a i on je udario u gume iako se izvukao bez oštećenja. Hakkinen je u McLarenu završio treći, Brundle i Barrichello u Jordan Peugeotu četvrti i peti, a šesti Diniz u Ligier Mugen Hondi.

“U životu nisam iskusio nešto ovako nevjerojatno. Na postolju, sa svim ljudima koji su poludjeli ispod mene, bilo je fantastično svjedočiti crvenom moru! Moram reći da je ispravno što su pustili publiku da s Ferrarijem slave ovaj nevjerojatan dan,” rekao je oduševljeni Schumacher.

“Naša strategija bila je jednostavna, ući u boks nakon Alesija. Mi smo nasuli puno goriva kako bismo mogli biti fleksibilniji u izboru trenutka zaustavljanja. Iako je naš paket bio bolji od Benettona, ali moja najveća brzina nije bila dovoljna da ga prestignem. Mogao sam samo čekati i nadati se da ima manje goriva od mene.”

“To se i dogodilo i ostalo je bilo na dečkima tijekom zaustavljanja. Od toga trenutka, čuvao sam gume i kočnice bez gubitka koncentracije. Imao sam sreće što nisam oštetio bolid kad sam udario u gumenu barijeru.”

Bila je to prva od ukupno pet Schumacherovih pobjeda u Monzi i sve ih je ostvario vozeći za Ferrari. Nakon 1996., slavio je još i 1998., 2000., 2003. i 2006.

Michael Schumacher Ferrari Italian GP F1 1996 Photo Ferrari Dailymail
Photo: Ferrari / Dailymail
Load More Related Articles
Load More In Povijest
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Vasseur – ‘I Verstappen griješi kad više nemaju veliku prednost’

Frederic Vasseur kaže da i Max Verstappen može pogriješiti sada kada više nemaju prednost …