Fernando Alonso na današnji dan 2005. osvaja prvi naslov u svojoj F1 karijeri za momčad Renaulta, trećim mjestom na VN Brazila iza dva McLarena Montoye i Raikkonena.

Nakon pet uzastopnih naslova prvaka za Michaela Schumachera i Ferrari od 2000. do 2004., svijet je želio vidjeti nekoga drugog na vrhu poretka.

FIA se za to pobrinula promjenom pravila – gume su 2005. morale trajati kvalifikacije i cijelu utrku, a motori su morali trajati dva vikenda. Kvalifikacije su se održavale u formatu jedan vozač jedan krug i to s gorivom s kojim se želi krenuti u utrku (zbrajanje vremena s kvalifikacija u subotu i nedjelju odbačeno je već nakon šest utrka).

Alonso je s trećim mjestom i tri pobjede na prve četiri utrke izgradio prednost ispred Raikkonena u McLarenu koju je više manje održavao cijelu sezonu. Iako je imao nešto sporiji bolid od McLarena, bez problema je bio drugi najbrži, ali zato uvjerljivo najpouzdaniji.

Španjolac je zahvaljujući nepouzdanosti McLarena naslijedio pobjede u Imoli (Raikkonen odustao iz vodstva, ali se morao braniti od jurećeg Schumachera do kraja utrke) i Hockenheimu (također Raikkonen odustao s vodeće pozicije), a Raikkonen je u Francuskoj, Engleskoj i Italiji morao krenuti s 10 mjesta niže pozicije zbog kvara motora na treninzima.

Pamtimo i Raikkonenovo odustajanje s vodeće pozicije u posljednjem krugu na Nurburgringu zbog pucanja prednjeg ovjesa uzrokovanog vibracijama nastalim Kimijevim blokiranjem kotača na kočenju kada je Alonso osjetio priliku, počeo pritiskati i natjerao Raikkonena da nastaviti voziti brzo i na kraju odustane zbog kvara.

Alonso je nakon prve četiri utrke imao 36 bodova, a Raikkonen tek sedam i to je s nepouzdanim (iako vrlo brzim) MP4-20 bilo nemoguće nadoknaditi, bez obzira što je sezona 2005. bila najduža u povijesti s čak 19 utrka (što je nadmašeno tek 2012. kada je u kalendaru bilo 20 utrka).

Jedina prava Alonsova greška dogodila se na VN Kanade kada je previše pritiskao na vodećoj poziciji i oštetio stražnji ovjes na izlazu iz druge šikane, nakon čega je odustao i pobjedu prepustio Raikkonenu.

Alonso je 2005. ostvario 7 pobjeda, 15 pobjedničkih postolja, 6 pole positiona i 2 najbrža kruga, a naslov je osigurao dvije utrke prije kraja. Renault je konstruktorski naslov osvojio na posljednjoj utrci u Kini gdje je Alonso osvojio posljednji pole position i posljednju pobjedu u V10 eri.

McLaren u Brazilu do prve dvostruke pobjede u sezoni

brazilian-gp-f1-2005-start-foto-f1fanatic
Start VN Brazila 2005. (Foto: F1fanatic)

Alonso je VN Brazila startao s pole positiona, među ostalim i zahvaljujući Raikkonenovoj pogrešci u prvom zavoju, ali u utrci se nije previše borio protiv bržih McLarena.

Španjolac je znao da će mu treće mjesto donijeti toliko željeni naslov prvaka i to je bez problema i ostvario čak i uz konzervativne postavke Renaultova R25.

Montoya i Raikkonen došli su do prve dvostruke pobjede u sezoni s najbržim bolidom u tek 17. utrci sezone – u prijašnjim utrkama do dvostruke pobjede uvijek bi se ispriječio ili neki kvar ili Montoyina glupost poput situacija u Turskoj, Mađarskoj ili Belgiji. To će McLaren u konačnici koštati konstruktorskog naslova.

Učitaj još iz Povijest

Odgovori

3 Komentari na "Na današnji dan 2005. – Alonso osvaja prvi naslov, McLarenu prva 1-2 pobjeda u sezoni"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
endurance
Pretplatnik

Fernando Alonso, ako ćemo reći da je “naslijedio” vodstvo od Raikkonena na toj utrci u Imoli, moramo reći i da je muški i junački vodio borbu sa Michaelom Scumacherom za pobjedu, do zadnjeg centimetra utrke. OK?

Ne sviđa mi se taj ton, da je Španjolac osvojio prvenstvo 2005., zato što je Kimi imao toliko pehova sa bolidom………… :facepalm:

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Imola 2003. – Prva Schumacherova pobjeda u sezoni u posljednjoj utrci za F2002

Michael Schumacher ostvario prvu pobjedu u sezoni 2003. u Imoli, dan nakon što mu je umrla…