Fernando Alonso je 22.10.2006. drugim mjestom osvojio svoj drugi naslov prvaka, što mu je drugi uzastopni naslov s Renaultom. U obje godine momčadski kolega bio mu je Giancarlo Fisichella, a 2006. se borio s Michaelom Schumacherom.

Alain Prost osvojio je 22.10.1989. treći naslov prvaka, nakon 1985. i 1986., a sva tri naslova osvojio je u McLarenu. Prost je 1989. pobijedio Sennu u vrlo kontroverznoj posljednjoj utrci prvenstva 1989.

Fernando Alonso, Renault, VN Brazila, 22.10.2006.

brazil_profil_14
Pozdrav dvojice velikih rivala uoči VN Brazila 2006. – Fernanda Alonsa, koji je nakon utrke postao dvostruki uzastopni svjetski prvak, i Michaela Schumachera, sedmerostrukoga svjetskog prvaka kojemu je to bila posljednja utrka (barem smo to tada mislili). Foto: f1fansite

VN Brazila 2006. je, kao i 2004., bila posljednja utrka prvenstva i ujedno posljednja utrka Michaela Schumachera (prije povratka 2010. godine s Mercedesom). Michael je zbog problema s bolidom u kvalifikacijama startao 10., a u utrci je ubrzo pao na 19. mjesto zbog malog kontakta s Fisichellom.

Schumacher se nakon promjene puknute gume vratio ispred vodećeg Masse, a nakon brojnih sjajnih pretjecanja uspio je završiti četvrti, samo 24 sekunde iza pobjednika Masse koji je emotivno proslavio prvu pobjedu na domaćoj utrci. Schumacher je u posljednjoj utrci za Ferrari odvozio najbrži krug utrke.

Nažalost po Michaela, četvrto mjesto u utrci nije mu bilo dovoljno za osmi naslov prvaka jer je zbog zaostatka od deset bodova za Alonsom trebao pobjedu, a da Alonso ne osvoji ni bod. Španjolac je završio drugi i osvojio drugi uzastopni naslov prvaka, a Renault drugi uzastopni naslov pobjednika konstruktora.

Alain Prost, McLaren Honda, VN Japana, 22.10.1989.

Senna i Prost nakon sudara pretkraj utrke. Prost je blokirao ambiciozan Sennin pokušaj na kočenju u posljednju šikanu, nakon čega je došlo do sudara McLarenova dvojca. Senna je nastavio i pobijedio, ali je diskvalificiran zbog neispravno odvožene šikane te je prvak postao Prost. (22.10.1989.) Foto: reddit
Senna i Prost nakon sudara pretkraj utrke. Prost je blokirao ambiciozan Sennin pokušaj na kočenju u posljednju šikanu, nakon čega je došlo do sudara McLarenova dvojca. Senna je nastavio i pobijedio, ali je diskvalificiran zbog neispravno odvožene šikane te je prvak postao Prost. (22.10.1989.) Foto: reddit

Borba na naslov prvaka 1989. ponovno se vodila na VN Japana u jednoj od najkontroverznijih utrka u povijesti Formule 1. Dva najbolja vozača tih godina i 1989. su bili momčadski kolege u McLaren Hondi koja je unatoč zabrani korištenja turba ponovno bila dominantna. Ipak, odnos dvojice vozača znatno se pogoršao nakon druge utrke prvenstva u San Marinu nakon kojeg su jedva komunicirali.

Na prvom startu Senna je poveo s pole positiona i Prost je poštovao njihov dogovor o nenapadanju nakon sprinta do prvog kočenja uoči zavoja Tossa. Nakon Bergerovog sudara u četvrtom krugu utrka je ponovno startana, a ovoga puta bolje je s drugoga mjesta startao Prost. Senna ga prati i napada s unutarnje strane na kočenju u zavoj Tossa čime je prekršio njihov dogovor uoči utrke. Brazilac se branio da je dogovor vrijedio samo za prvi start.

Prost kaže da je Senna isprve negirao da ga je prestigao i da je on prestigao njega, da bi nakon 20-ak minuta priznao i počeo plakati. Prost je priču ispričao svom prijatelju, francuskom novinaru koji je sve objavio u medijima, iako mu je Prost rekao da to ne učini. Tu leži ključ lošeg odnosa Senne i Prosta nakon VN San Marina 1989.

Ayrton je imao znatno manje šanse za naslov uoči pretposljednje utrke u Japanu jer je trebao pobjede na obje preostale utrke prvenstva. U tom slučaju Prost bi izgubio naslov zahvaljujući manjem broju pobjeda, iako bi oboje imali po 78 bodova.

Senna je osvojio dominantan pole position (Prost je podesio bolid za utrku, s manje downforcea), ali je na startu Prost prešao u vodstvo. Senna je umalo izgubio i drugo mjesto od Bergera. Prost je vodio cijelu utrku, a Senna ga je uhvatio tek u 40. krugu. Tada je krenula epska borba u kojoj je Senna imao bolid koji je bio brži po zavojima, ali sporiji na ravnom.

U 47. krugu Senna se sasvim približio Prostu te je na kočenju u posljednju šikanu ambiciozno krenuo u napad dok je Francuz već kočio u zavoj. Alain je to primijetio i krenuo blokirati Ayrtona nakon čega je došlo do sudara. Iako je Senna uspio nastaviti, promijeniti prednje krilo i pobijediti u utrci, Prost je osvojio naslov jer je Senna kasnije diskvalificiran zbog neispravno odvožene šikane. Uoči te utrke Prost je rekao da je u dosadašnjim dvobojima sa Sennom uvijek ostavio otvorena vrata za njegove manevre kako se ne bi sudarili, ali da to na ovoj utrci neće učiniti.

Senni je bila potrebna pobjeda na toj utrci, kao i na idućoj, posljednjoj utrci sezone, ali s obzirom na to da je diskvalificiran, prvenstvo je riješeno utrku prije kraja. McLaren se žalio na odluku sudaca, navodno zbog oduzete pobjede koja im je uskratila novac od nagrada i sponzora, a ne zato što je naslov uzeo Prost koji na kraju godine odlazi u Ferrari. Žalba je odbijena, a Senna je kažnjen sa 100 000 američkih dolara i uvjetnom kaznom od šest mjeseci (FIA je Sennu nazvala ‘opasnim vozačem’).

Pobjednik utrke bio je Alessandro Nannini kojem je to bila prva i jedina pobjeda u Formuli 1.

Učitaj još iz Povijest

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Imola 2003. – Prva Schumacherova pobjeda u sezoni u posljednjoj utrci za F2002

Michael Schumacher ostvario prvu pobjedu u sezoni 2003. u Imoli, dan nakon što mu je umrla…