Na današnji dan: Vettel osvaja četvrti naslov prvaka!

vetel-india-2013

Sebastian Vettel je na 16. utrci prvenstva 2013. stigao do desete pobjede u sezoni i četvrtog uzastopnog naslova prvaka u Red Bullu. Nijemcu je to bila šesta pobjeda zaredom, a kako je dobio i preostale tri utrke te sezone izjednačio je rekord Alberta Ascarija koji je slavio na posljednjih šest utrka 1952. i prve tri utrke 1953.

Dominacija Vettela i Red Bulla iz 2011. donekle se ponovila i 2013. iako u nešto drugačijim okolnostima. U prvom dijelu sezone Red Bull nije mogao u potpunosti iskoristiti sav potencijal svoga bolida zbog vrlo krhkih Pirellijevim guma (koje su bile takve kako bi utrke bile zanimljivije).

Kontroverzni trenutak dogodio se na drugoj utrci u Maleziji gdje je Vettel prekršio momčadski dogovor i prestigao Marka Webbera u borbi za prvo mjesto, iako je dogovoreno da će čuvati motor i zadržati pozicije.

Ključan trenutak sezone s tehničke strane i odnosa snaga među momčadima dogodio se na VN Velike Britanije kada smo vidjeli višestruka pucanja Pirellijevih guma koje nisu podnijele brze zavoje Silverstonea i oštre rubnike. Gume su za 2013.namjerno konstruirane kako bi kraće trajale i da bi utrke bile zanimljivije.

Otkako što je Pirelli zbog višestrukih pucanja guma u Njemačkoj uveo gume s prošlogodišnjom konstrukcijom, Red Bull je izgubio samo na VN Mađarske.

Preostalih 10 utrka osvojili su Vettel i Red Bull, od čega su dobili posljednjih devet utrka u nizu. Vettel je tako osvojio četvrti uzastopni naslov i postavio nove rekorde, među ostalim i rekord od devet uzastopnih pobjeda, kao i rekord od 13 pobjeda u jednoj sezoni, što je uspjelo još samo Michaelu Schumacheru 2004.

U odnosu na 2011. Vettel je ostvario dvije pobjede više (13 naspram 11), šest pole positiona manje (9 naspram 15), jedno pobjedničko postolje manje (16 naspram 17) i četiri najbrža kruga više (7 naspram 3).

VN Indije 2013. bila je treća i posljednja utrka održana u toj zemlji. Iza pobjednika Vettela drugi je završio Nico Rosberg u Mercedesu, a treći Romain Grosjean u Lotusu. Rosbergu je to bilo jubilarno deseto pobjedničko postolje u karijeri.

 india-2013-vettel-dim

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull planira koristiti Hondine motore i 2022.

Red Bull želi nastaviti koristiti Hondine pogonske jedinice i nakon što se japanski proizv…