Pirelli će za povratničku F1 utrku na Nurburgring donijeti tri srednje komponente svojih guma za suho, a vozače i momčadi moglo bi dočekati vrlo hladno vrijeme s temperaturama oko deset Celzijevih stupnjeva.

Sedam godina nakon što je Nurburgring posljednji puta bio domaćin F1 utrke, koja se tada zvala VN Njemačke i na kojoj je slavio Vettel u Red Bullu, legendarna staza vraća se pod imenom VN Eifela.

Nova generacija hibridnih turbo bolida još uvijek nije vozila na ovoj stazi pa će prva dva slobodna treninga biti izuzetno važna za prikupljanje i analizu podataka za ostatak vikenda.

Zbog velikoga broja različitih vrsta zavoja i manjka informacija o ponašanju aktualnih bolida na ovoj stazi, Pirelli se odlučio na tri srednje komponente – C2, C3 i C4 – a Pirellijeve posljednje dvije utrke na Nurburgringu (2011. i 2013.) pokazale su da staza nije jako zahtjevna za gume.

KARAKTERISTIKE STAZE NURBURGRING

Vettel vodi ispred Webbera, Hamiltona i dva lotusa Grosjeana i Raikkonena na posljednjoj F1 utrci na Nurburgringu 2013. (Photo: Red Bull)

Jedna od najvažnijih varijabli ovoga vikenda bit će vremenski uvjeti s vrlo niskim temperaturama ispod 10 Celzijevih stupnjeva, a postoji i velika mogućnost kiše, pogotovo u petak i nedjelju.

Staza je općenito prilično izbalansirana po pitanju lateralnih (zavoji) i logitudinalnih (ubrzanja i kočenja) opterećenja, a zavoj broj sedam posebno je izazovan za prednju lijevu gumu koja istovremeno trpi sile kočenja i skretanja u desni zavoj s neobičnim nagibom.

Hladno vrijeme može potencijalno uzrokovati ‘hladne pukotine’ na gumama što znači da ih treba posebno paziti nakon što ih se montira na kotače.

MINIMALNI TLAKOVI (1.5525 bara / 1.311 bara) i MAKSIMALNI NAGIBI KOTAČA

DOSADAŠNJI ODABIRI GUMA

Michael Schumacher and Rubens Barrichello Ferrari F2002 European GP F1 2002 Nurburgring Photo Ferrari
Barrichelllo i Schumacher slave još jednu pobjedu za Ferrari 2002. (Photo: Ferrari)
Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Miamija 2024. – Moguće strategije i preostali setovi guma

Miami je tradicionalno staza na kojoj se u boks ide samo jednom, ali to ne znači da nećemo…