Formula 1 vraća se u Portugal prvi puta nakon 1996. na novu stazu Portimao na kojoj su F1 bolidi vozili samo na testiranjima, a zbog vrlo zahtjevne konfiguracije staze Pirelli će donijeti svoje tri najtvrđe komponente guma.

Staza Portimao u Algarveu puna je uspona i padova i potpuno je nova staza u F1 kalendaru iako su momčadi na njoj testirale 2009., a staza je nedavno dobila i novi asfalt što Pirelliju predstavlja još jednu nepoznanicu.

Pirelli će za VN Portugala donijeti tri najtvrđe komponente guma – C1, C2 i C3 – kako bi se gume mogle nositi s teškim zahtjevima ove staze koja ima brojne zavoje dugoga trajanja, a najviše će biti pogođena prednja lijeva guma, pogotovo u posljednja dva zavoja.

Iako je utrka na rasporedu krajem desetoga mjeseca, očekuju se više temperature nego prije dva tjedna u Njemačkoj kada su temperature bile između 6 i 10 Celzijevih stupnjeva dok se tijekom vikenda u Algarveu očekuju temperature između 11 i 19 stupnjeva.

Prvi puta ove godine vozači neće imati na raspolaganju uobičajeni odabir guma od osam setova softa, tri mediuma i dva harda – za Portugal i Tursku Pirelli će svakom vozaču pripremiti sedam setova softa, tri mediuma i tri harda zbog očekivane velike potrošnje guma na te dvije staze.

Tijekom prvih 45 minuta drugoga slobodnog treninga sve momčadi testirat će neoznačene 13-inčne gume za suho koje bi se mogle koristiti iduće godine, što će biti posljednja sezona ua 13-inčne gume u Formuli 1.

KARAKTERISTIKE STAZE

TLAKOVI I NAGIBI KOTAČA (1.587 bara / 1.3455 bara)

Posljednji rezultati

Godina Pobjednik Pole position Najbrži krug
1996. Jacques Villeneuve Damon Hill Jacques Villeneuve
1995. David Coulthard David Coulthard David Coulthard
1994. Damon Hill Gerhard Berger David Coulthard
1993. Michael Schumacher Damon Hill Damon Hill
1992. Nigel Mansell Nigel Mansell Ayrton Senna
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Rusije – Može li Mercedes zadržati 100%-tni učinak?

Iduća utrka prvenstva vozi se u Rusiji na stazi na kojoj Mercedes ima savršen učinak sa se…