Najbolji sektori i najveće brzine u kvalifikacijama

Nico Rosberg European GP Baku F1 2016 Foto Daimler old city

Nico Rosberg u Bakuu je došao do svog trećeg ovogodišnjeg pole positiona, a Lewis Hamilton razbio se u posljednjem dijelu kvalifikacija i tako nam utrku učinio zanimljivijom.

Mercedesi su bili vrlo dominantni na novoj uličnoj stazi na kojoj su brzine prelazile 360 km/h jer imaju sve potrebne sastojke – najjaču pogonsku jedinicu, sjajnu šasiju u sporim zavojima i vrlo dobro zagrijavanje guma u svim uvjetima.

Hamilton je imao najbrže vrijeme u prvom sektoru, gotovo tri desetinke brže od momčadskog kolege Rosberga, a najbliža pratnja su im Verstappen i Raikkonen.

Nico Rosberg bio je nešto više od dvije desetinke brži od Pereza u drugom sektoru dok je od Vetela bio brži nešto više od četiri desetinke. Drugi sektor ima najmanju prosječnu brzinu i vremena u njemu sugeriraju kakav je bolid u sporim zavojima oko stare jezgre Bakua. Perez i Hulkenberg u Force Indiji VJM09, najkraćem bolidu u današnjoj F1, bili su sjajni na drugom i trećem mjestu, a Hamilton nikako nije uspio ući u ritam i najbolje vrijeme mu je sekundu sporije od Rosbergova.

Posljednji sektor sastoji se od jednog zavoja i dugog perioda punoga gasa, a iako je najduži po udaljenosti treći sektor najkraće traje. Mercedesi su i tu najbrži, Rosberg brži sedam stotinku, a Perez je ponovno najbliža pratnja s četiri desetinke sporijim vremenom.

NAJBOLJA VREMENA PO SEKTORIMA

European GP Baku F1 2016 qualy best sector times

Pogled na brzine na kraju svakoga sektora otkriva Mercedesovu superiornu brzinu na izlasku iz spore kombinacije zavoja pet i šest (brzina na kraju prvoga sektora, vidi mapu staze na dnu članka), a drugi stupac pokazuje brzine u zoni kočenja za posljednji pravi zavoj na stazi (broj 16).

Brzina u trećem stupcu predstavlja brzinu na startno ciljnoj liniji, a Bottas je očito ulovio jako dobru zavjetrinu (366.1 km/h, 11.9 km/h brže od ikoga drugog).

Mjerenja brzine (speed trap) vrše se iza blagog 20. zavoja, a tu su Mercedesi ponovno najbrži zbog najboljeg prolaska posljednjih nekoliko brzih zavoja pod punim gasom.

NAJVEĆE BRZINE NA KRAJU SVAKOG SEKTORA

European GP Baku F1 2016 qualy best sector speeds

NAJVEĆE BRZINE NA MJERENJU BRZINE

European GP Baku F1 2016 qualy speed trap

MAPA STAZE

europe-baku-f1

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Saudijska Arabija u F1 kalendaru 2021. od 23 utrke, Nizozemska u jesenskom terminu

Formula 1 iduće godine dobiva još jednu utrku uz već planirane utrke u Vijetnamu i Nizozem…