‘Njemačka je još mamurna od Schumachera i Vettela’

michael-schumacher-benetton-renault-b195-celebrates-victory-german-gp-hockenheim-f1-1995-foto-itsawheelthing

Šef Mercedes motorsporta Toto Wolff smatra da VN Njemačke još uvijek pati od mamurluka uzrokovanog godinama dominancije Michala Schumachera i Sebastiana Vettela.

Interes za Formulom 1 u Njemačkoj posljednjih je godina u stalnom padu, a 2015. se utrka nije održala budući da je Nurburgring otkazao, a Hockenheim nije imao održivu računicu.

Utrka 2017. ponovno je pod znakom pitanja budući da se trebala održati na Nurburgringu, a Hockenheim je završio na provizornom FIA-inom kalendaru iako još uvijek nema potvrde da će biti domaćin utrke.

Pad gledanosti sigurno ima veze i s padom popularnosti samoga sporta koji je krajem 2005. odbacio V10 motore, a krajem 2013. V8 motore, čime je velik broj ljudi izgubio želju vidjeti i čuti bolide Formule 1.

Brojke posjećenosti na VN Njemačke padaju još od Schumacherovih zlatnih dana u Ferrariju, a situaciji nije puno pomogla ni dominacija drugoga Nijemaca, Sebastiana Vettela, niti dominacija njemačkog proizvođača Mercedesa. Njemačka je u novom tisućljeću u 16 godina čak 9 puta imala svjetske prvake (pet naslova Michaela Schumachera i četiri Sebastiana Vettela).

Ovogodišnja VN Njemačke privukla je samo 122 tisuće gledatelja u tri dana što je izuzetno malo u usporedbi s, primjerice, VN SAD-a u Austinu koja je u tri dana imala 269 889 posjetitelja.

VN Meksika, održana prije dva tjedna, u tri dana privukla je čak 339 969 gledatelja što je ipak pokazatelj da za Formulom 1 postoji interes, ali ne bilo gdje.

“Ako pogledate Austin, publika je bila sjajna,” rekao je Wolff.

“Moramo razmotriti kako možemo aktivirati navijače koje smo izgubili. Da postoji jednostavno rješenje, već bismo ga našli.”

“Njemačku pomalo muči mamurluk jer smo imali 10 godina svjetskih prvaka.”

“Možda trebamo pogledati što rade Meksiko i Austin. Ako je rješenja Taylor Swift, onda dovedite Taylor Swift,” našalio se Wolff na činjenicu da su organizatori VN SAD-a ove godine doveli slavnu pjevačicu.

“Ali nje nije bilo u Meksiku pa je opet bilo popunjeno.”

“Zvuči jednostavno, ali trebate donijeti prave odluke kad promovirate utrku,” rekao je Wolff.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA odgovorila Hamilltonu, Brawn – ‘Lako je misliti da je svijet protiv vas’

Trkaći direktor FIA-e Michael Masi kaže da Hamilton nije u pravu da ga suci žele zaustavit…