Lando Norris objasnio je kako se tijekom prošle sezone uspio prilagoditi na bolid koji je imao i kako je izvlačio performanse bez obzira na razinu McLarenovih performansi pojedinoga vikenda koja se dramatično popravila u drugom dijelu sezone.

Norris je briljirao u svojoj petoj sezoni u Formuli 1 iako je McLaren prvih devet utrka imao prilično nekonkurentan bolid, ali u drugom dijelu Britanac je ostvario čak sedam pobjedničkih postolja od čega je šest drugih mjesta.

Unatoč izazovu u vidu novoga momčadskoga kolege Piastrija, koji je oduševio brzom prilagodbom, malim brojem grešaka i brzinom u kvalifikacijama, Norris je uspio zadržati prednost, posebno u utrkama u kojima je pokazao svoje vještine upravljanja gumama.

Iako je u kvalifikacijama znao pogriješiti, poput vikenda u Kataru i Meksiku, Norris je i u tom segmentu bio bolji od Piastrija (15:7) dok je u utrkama bodovna prednost bila još veća (205:97).

“I dalje se moram prilagođavati svakoga vikenda, i dalje ne mogu reći da će ‘bolid raditi to i to ovoga vikenda’, a pola vremena je to slučaj, a pola nije,” rekao je Norris za Autosport.

“Onda je moja reakcija ‘u redu, sad moram voziti malo više na ovaj način’ i takve stvari.”

“Mislim da sam imao dobre utrke, ali kad pogledam cijelu sezonu, bio sam puno konstantniji u nedjelju.”

“Bez obzira na uvjete, je li vruće ili hladno i je li bolid bio zaista brz ili se malo više mučio, jesu li postavke bile takve kakve smo htjeli ili ne, jesam li startao pri vrhu ili pri začelju, uvijek sam uspio izvući najviše iz situacije.”

“I mislim da je to stvar koju sam poboljšao ove godine. Jer sam se mogao prilagoditi još više svim tim različitim scenarijima i različitim uvjetima.”

Usporedba podataka u odnosu na momčadske kolege ključ uspjeha

Na pitanje čemu pripisuje takav napredak, Norris je bio jasan da je riječ o posljedici uloženoga truda i vremena i ‘puno rada u simulatoru’, uspoređujući svoje podatke s podacima momčadskih kolega Sainza (2019. i 2020.), Ricciarda (2021. i 2022.) i Piastrija (2023.).

“Neću reći da imam neke tajne ili takvo nešto, jednostavno puno rada u simulatoru, to je vjerojatno jedna od najvećih stvari,” rekao je.

“Ali i vrijeme uloženo uspoređujući podatke mene i Daniela, mene i Oscara, čak i mene i Carlosa.”

“Čak smo otišli toliko daleko natrag da razumijemo što sam tada radio dobro, a što loše, što je on [Sainz] radio dobro, a što loše. Ista stvar za Daniela i Oscara. Jednostavno rad.”

Norris je s 205 bodova završio šesti u poretku vozača, samo bod manje od Alonsa na četvrtom mjestu, čime je izjednačio svoj rezultat karijere iz 2021., ali tada je u istom broju utrka skupio 160 bodova uz tri postolja manje nego 2023.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Dva McLarena ispred dva Ferrarija uoči kvalifikacija u Imoli

Oscar Piastri i Lando Norris postavili su dva najbrža vremena na trećem slobodnom treningu…