Najavljene promjene na konfiguraciji staze Paul Ricard prisilit će momčadi da koriste manje razine downforcea zbog bržega prvog dijela staze koji bi trebao omogućiti više pretjecanja.

VN Francuske vratila se u F1 kalendar 2018. na stazu Paul Ricard, deset godina nakon posljednje utrke u Magny Coursu, ali utrka nije ispunila očekivanja zbog manjka akcije na stazi.

Organizatori su zbog modularne prirode staze obećali promjene koje bi trebale omogućiti više pretjecanja, što s obzirom na prirodu aerodinamičke osjetljivosti današnjih bolida nije jednostavno.

Eric Boullier, novoimenovani upravljački direktor VN Francuske i bivši šef momčadi Lotusa i McLarena, kaže da vodstvo staze radi na evaluaciji potencijalnih promjena s menadžmentom Formule 1 koje ne bi trebalo biti teško izvesti za ovogodišnju utrku.

“Radimo već nekoliko mjeseci i sad smo u završnoj fazi. Napravili smo promjene na stazi nakon zahtjeva koji je stigao nakon zajedničkog rada s FOM-om,” rekao je Boullier.

“Bilo je tu puno simulacija i stvari su u naprednoj fazi. Postoji verzija koja je u homologacijskoj fazi s FIA-om.”

2018 F1 French GP Paul Ricard circuit map DRS zones Photo FIA MAXF1net

Ideja nove konfiguracije je ublažiti prvu sekvencu zavoja i bolidima omogućiti da puno većom brzinom stignu na prvu točku kočenja na glavnom pravcu koji je presječen šikanom koja će i dalje ostati.

“To bi nam donijelo dva velika pravca i dvije zone pretjecanja,” rekao je Boullier.

“Bolidi su u simulacijama definitivno bliže, a ako ne uspijete prestići na Sainte-Baume, moći ćete to učiniti u prvoj šikani.”

“Ideja je i prisiliti momčadi da koriste manje downforcea [što u apsolutnom iznosu donosi i manje gubitke downforcea prilikom bliskoga praćenja].”

Boullier je dodao i da šikana na glavnom pravcu definitivno ostaje jer bolidi za pretjecanje trebaju spori zavoj kako bi mogli napasti na kočenju, budući da je na kraju pravca superbrzi zavoj Signes.

French GP F1 2018 start Vettel Bottas Hamilton Photo Red Bull
Start VN Francuske 2018. na Paul Ricardu (24.6.2018.) Photo: Red Bull
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prvi predsezonski test u Barceloni bez prijenosa i navijača

Formula 1 potvrdila je da na prvom testu uoči početka nove sezone neće biti prisutni navij…