manor-pogonska-jedinica-japan

FIA je predstavila nova pravila koja osiguravaju da proizvođači motora svojim klijentima ne mogu ponuditi godinu dana staru specifikaciju, ali čini se da će se to uskoro promijeniti.

Članak 23.5 sportskog pravilnika za 2016. kaže:

Tijekom trkaćeg vikenda od 2016. do 2020. mogu se koristiti isključivo pogonske jedinice koje su identične pogonskim jedinicama koje je homologirala FIA u skladu s Dodatkom 4

Ali nakon sastanka tehničkih direktora u kolovozu, svi su bili za prijedlog koji će omogućiti korištenje starijih specifikacija, što FIA tek mora odobriti.

Članak 1.2 kaže:

Ovaj sportski pravilnik objavljen je 30. rujna 2015. i iza tog datuma može se mijenjati isključivo uz suglasnost svih sudionika prvenstva 2016., osim promjena koje može uvesti FIA zbog sigurnosnih razloga i koje se mogu uvesti bez najave i odgode

Isporuka godinu dana starih pogonskih jedinica bit će predmet rasprave na idućem sastanku F1 Komisije, koja bi se trebala održati tijekom idućih tjedana.

Ukoliko prijedlog prođe, u prosincu će biti ratificiran na sastanku Svjetskog motorsport vijeća (eng. World Motor Sport Council, WMSC).

Manor je 2015. koristio Ferrarijeve pogonske jedinice iz 2014. jer su iskoristili rupu u pravilima koja je zahtjevala tek koncesijsko dopuštenje, a Toro Rosso je sve bliže korištenju godinu dana starih Ferrarijevih pogonskih jedinca u 2016.

Podsjetimo, Red Bull odbija prihvatiti godinu dana stare specifikacije motora te je ponovno u pregovorima sa svojim trenutnim proizvođačem motora Renaultom s kojim su se ove godine javno raspravljali i međusobno optuživali za nekompetitivnost paketa.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz najbrži za Ferrari s dosad najbržim vremenom testiranja

Carlos Sainz postavio je dosad najbrže vrijeme na predsezonskim testiranjima za Ferrari i …