Mercedes je u Maleziji donio novi aerodinamički paket koji im je zadao glavobolje pa su Hamilton i Bottas paralelno testirali staru i novu konfiguraciju – donosimo pregled novih dijelova na Mercedesu W08 koje u Japanu koriste oba vozača.

U Formuli 1 sve je u malim dobicima – bez obzira koliko su mali, ako ih spojite pet ili deset možete pronaći pokoju desetinku sekunde po krugu. Katkad promjene ne donose nužno bolje vrijeme po krugu, nego vozaču pružaju konstantniji osjećaj za prijanjanje pa on zbog toga može odvoziti bolje vrijeme po krugu.

Mercedes je doradio svoj ionako složen aerodinamički paket i prilagodio detalje kako bi njihov W08 bolje funkcionirao u različitim uvjetima, različitim visinama od tla i u različitim vrstama i brzinama zavoja. Nije riječ u velikim promjenama, ali Mercedes je očekivao bolju uravnoteženost i barem desetinku sekunde po krugu, što su predviđale njihove simulacije.

U Maleziji im je novi aerodinamički paket samo unio novi element nepredvidivosti u ionako teškom vikendu u kojem su se mučili razumjeti svoj hiroviti W08, ali u Japanu novi paket koriste oba vozača.

Prednje krilo

Mercedes W08 front wing new
Novo prednje krilo ima različit profil najdonjeg elementa (tirkizno) i drukčiji oblik rubnoga tunela (žuto)

Promjene započinju s novim prednjim krilom koje ima zakrivljeniji donji element (tirkizno) što bi trebalo pomoći smanjenju osjetljivosti prednjega krila na promjene visine od tla, a drukčiji je i oblik tunela (žuto) koji se formira na rubovima prednjega krila i koji pomaže stvoriti vrtložne struje koje će zračnu struju usmjeriti s vanjske strane rotirajućih prednjih kotača.

Mercedes W08 front wing old
Staro prednje krilo na Mercedesu W08

Također, Mercedesov jedinstveni aerodinamički element (ljubičasto) koji su uveli na VN Španjolske sada je nešto širi kako bi prihvatio više zraka i poslao ga prema ostatku aerodinamičkoga paketa ispod monokoka.

Na idućoj slici možete bolje uočiti razliku između staroga i novog usmjerivača zraka ispod nosa.

Mercedes snow plough comparison F1 2017 Photo AMuS MAXF1net

Područje iza prednjih kotača

Mercedes W08 bargeboards new fins new above top Photo AMuS MAXF1net

Područje intenzivnoga razvoja koje je kod Mercedesa ionako već najsloženije sad je dobilo nove detalje. Tri elementa u podnožju glavnoga usmjerivača (tirkizno) sada su nešto duži i oblikom više podsjećaju na oštricu, a tri horizontalno položena noža, (crveno) čije su oštrice orjentirane prema naprijed, drukčija su nego na starom aerodinamičkom paketu.

Široki nož, na vanjskom rubu, zamijenio je dva uža noža u staroj inačici aerodinamičkoga paketa, a takvi aerodinamički elementi služe kao početak podnice i snažne vrtloge šalju duž ruba podnice kako bi se povećala njezina aerodinamička učinkovitost.

Stražnji kraj

Mercedes W08 rear end Japan Photo AMuS MAXF1net

Mercedes konstantno isprobava različite konfiguracije detalja na stražnjem kraju, dodaje razne male usmjerivače i peraje oko difuzora, posebno na njegovom vanjskom dijelu (tirkizne peraje), a u Japanu su ponovno donijeli novo 20 cm široko krilo iza središnje ispušne cijevi.

Tirkizne peraje na vrhu difizora pomažu usmjeriti zračnu struju prema van i tako pomoći virtualnoj ekspanziji difuzora, a iz istoga razloga tako su oblikovali i bočne krajeve difuzora koji su zakrivljeni poput ptičjih krila.

Krilo iza ispušne cijevi (ljubičasto) sastoji se od jednoga glavnog elementa i još jednog povrh njega koji podsjeća na McLarenovo i koji je na donji pričvršćen pomoću metalnih spona.

Novost je i termička izolacija s unutrašnje strane toga krila (vjerojatno keramički premaz) koju su Mercedesovi inženjeri primijenili i na stražnju sigurnosnu strukturu iznad koje putuju vrući ispušni plinovi.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 2019. – Tehnička analiza – Može li Ferrari SF90 napokon ugroziti Mercedes?

Ferrari je predstavio novi F1 bolid za 2019. SF90 s kojim obilježavaju 90. obljetnicu post…