red-bull-renault-rb11-renault-power-unit-australia-melbourne-2015

red-bull-renault-rb11-renault-power-unit-australia-melbourne-2015

Nakon što je Renault tek u prosincu dovršio preuzimanje Lotusove F1 momčadi nije ostalo puno vremena do početka sezone za značajnije promjene na problematičnoj pogonskoj jedinici, a potpuno novi koncept Renault bi mogao uvesti tek 2018.

Tjedan dana prije Božića ugovor s Renaultom potpisao je Mario Illien, priznati stručnjak za trkaće motore i suosnivač tvrtke Ilmor koja je nekoć izrađivala F1 motore za Mercedes. Illien smatra se s trenutnim pravilima oko razvoja motora može dosta toga promijeniti, ali nemaju dovoljno vremena.

“S 32 tokena mogli bismo dosta toga učiniti, ali vrijeme nam to ne dopušta. U suradnji s Renaultom moramo vidjeti što se može učiniti.”

Illien je intervju dao njemačkom Auto Motor und Sportu i kaže da suradnja Ilmora i Renaulta zasad ide glatko, unatoč udaljenim sjedištima. Bez obzira na probleme s trenutnom pogonskom jedinicom, Illien kaže da za Renault ne razvijaju potpuno novi koncept.

“Ne, situacija nije tako loša. Naravno, već moramo planirati dalje od 2016. Iako se nadam da će se napredak pokazati već početkom 2016.”

Za potpuno novi koncept motora još uvijek je prerano.

“Mislim da je već prekasno za 2017. Smatram da je 2018. mnogo realnija mogućnost.”

TROŠKOVI DANAŠNJIH MOTORA PREVISOKI

honda-ra615h-2-PU-pog-jedinica

Mario Illien misli da su današnje pogonske jedinice u Formuli 1 preskupe, a da ograničavanje broja jedinica koje se smiju koristiti samo poskupljuje troškove.

“Cijeli sustav za obnovu energije (ERS) čini ukupni paket vrlo skupim.”

“A činjenica da morate koristiti samo 4 motora samo još više poskupljuje stvar.”

Illien se dotaknuo i IndyCar serije gdje je trošak motora znatno manji.

“Tehnologija je tamo mnogo jednostavnija. Nemamo hibridni pogon niti hladnjak stlačenog zraka (eng. intercooler). To izuzetno pojednostavljuje situaciju.”

“Standardizacija hibridnih modula poput MGU-H, MGU-K i baterija učinila bi F1 mnogo jeftinijom. Tehnički, to može funkcionirati, utjecalo bi samo na pakiranje. A navijači ne bi vidjeli razliku.”

DANAŠNJE MOTORE OGRANIČAVA GORIVO

mercedes-f1-w06-hybrid-2015-sidepod-petronas-syntium-italian-gp-monza
TEHNIKA: Zašto je gorivo danas tako važno?

Mnogo se u posljednje vrijeme priča da bi Formula 1 trebala imati motore od 1000 KS, a Illien smatra da je s trenutnim pravilima to teško dostižno.

“Još uvijek ima potencijala, ali 1000 KS teško. Najviše zbog ograničenja za gorivo [100 kg/h i ukupno 100 kg u utrci]. Na 10 500 o/min imamo najveći dopušteni protok goriva, a nakon toga učinkovitost dramatično opada”

“Mislim da bismo se trebali odreći nešto učinkovitosti kako bi dobili više snage.”

 

 

 

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Verstappenu rekordni osmi uzastopni pole position ispred dvaju vozača McLarena

Max Verstappen osvojio je osmi uzastopni pole position u Formuli 1 nakon što je bio najbrž…