Nova generacija F1 pogonskih jedinica trebala bi biti odgođena za godinu dana s planiranim uvođenjem 2026., a kao što se već dugo spominje MGU-H trebao bi biti odbačen kako bi se otvorila mogućnost ulaska Volkswagena kao novoga proizvođača.

Trenutna generacija motora, koja se koristi od 2014., od početka 2022. više se neće smjeti razvijati, a zamrznut razvoj motora trebao je trajati do kraja 2024. s planiranim uvođenjem nove generacije 2025.

Ali na sastanku u Monzi, uoči nedjeljne utrke, F1 i FIA odlučili su odgoditi uvođenje nove generacije za godinu dana i dogovorili moguće odbacivanje skupoga i izuzetno kompliciranog MGU-H koji toplinu ispušnih plinova pretvara u elektricitet kojim se puni baterija.

Mercedes je bio najveći protivnik odbacivanja MGU-H, koji se nalazi između redova cilindara V6 motora, ali Toto Wolff potvrdio je da su se složili s tom odlukom kako bi Formula 1 mogla privući novoga proizvođača koji nije zainteresiran sustizati godine razvoja te tehnologije u kojoj Mercedes, Ferrari, Renault i Honda imaju veliku prednost.

“Današnji sastanak uključio je FIA-u, Formulu 1, trenutne i potencijalne buduće proizvođače pogonskih jedinica,” stoji u priopćenju.

“Rasprava je bila pozitivna i ostvarili smo napredak. Neke detalje još treba riješiti, ali očekujemo da ćemo to dovršiti idućih tjedana.”

Potencijalni novi proizvođač navodno je Volkswagen koji bi u Formulu 1 trebao ući s jednim od svojih brendova poput Porschea ili Audija ako se ne odluče ući pod svojim imenom.

Odbacivanje MGU-H ne bi samo ohrabrilo novoga proizvođača da uđe u Formulu 1 nego bi i smanjilo troškove.

Još jedna tema bila je održivost pa F1 traži jednostavniji dizajn pogonskih jedinica koje bi trebale imati više od trenutnih 120 kW (163 KS) električne snage – navodno se cilja na oko 350 kW (476 KS), s mogućnošću prijenosa snage i na prednju osovinu.

Od novih proizvođača tražit će se plaćanje inicijalnoga novčanog iznosa za ulaz u prvenstvo, kao i jamstvo dugoročne obaveze sudjelovanja u Formuli 1 od deset godina, a F1 bi jamčila stabilnost pravila.

“MGU-H će se odbaciti ako uspijemo postići dogovor oko mnogih drugih točaka,” rekao je Wolff za Reuters.

“Mislim da je riječ o kompromisu, ne mogu govoriti za bilo koga osim za Mercedes, ali mi smo spremni… kako bismo omogućili ulazak Volkswagen Grupe.”

“Ali postoji i nekoliko drugih tema u kojima moramo pronaći kompromise. Ako ih ne budemo uspjeli postići onda ćemo vjerojatno imati pravila koja su FIA i FOM planirali sastaviti za 2026.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen strategijom pobijedio Hamiltona na VN SAD-a

Max Verstappen pobijedio je Lewisa Hamiltona na VN SAD-a nakon što je Hamilton preuzeo vod…