Novi Pirellijev ‘ultrasoft’ samo na uličnim utrkama

pirelli-ultra-soft-2016

Nova Pirellijeva mješavina guma ‘ultrasoft’ koju će momčadi koristiti od 2016. bit će dostupna samo na uličnim utrkama poput Monaka i Singapura, a prvi puta će ju testirati nakon posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju.

Test će biti orjentiran isključivo na gume, a cilj je testirati novu komponentu guma, ultra-soft, koja će iduće sezone postati peta komponenta. Također, Pirelli će od 2016. na utrku donositi po tri komponente guma za suho od kojih će svaka momčad odabrati dvije.

Pirelli je početkom mjeseca osigurao novi F1 ugovor koji počinje 2017., a traje tri godine. Također, objavili su da iduće godine žele testiranje guma za 2017. koje će biti znatno šire (300 mm sprijeda, 400 mm straga).

Nova komponenta ultrasoft postaje tako najmekša komponenta u Pirellijevoj ponudi, a slijede supersoft, soft, medium i hard.

>> Pirelli potvrdio detalje testa u Abu Dhabiju – debi za Ultra-soft gumu

Pirellijeve dosad najmekše gume supersoft 2015. se koriste samo šest puta, u Monaku, Kanadi, Austriji, Singapuru, Rusiji i Abu Dhabiju.

Paul Hembery smatra da ultrasoft ima još ograničeniju primjenu.

lotus-ultra-soft-pirelli-f1“Ona je samo za ulične staze poput Monaka i Singapura gdje su razine trošenja trenutno vrlo niske,” rekao je Hembery.

“Želimo povećati razinu potrošnje. Možda smo i pretjerali, ali bez testiranja nismo bili u mogućnosti mijenjati specifikacije. Moramo živjeti s tim, a bolidi će iduće godine biti još brži.”

“Cilj nam je postići dva ili tri zaustavljanja , a komponente će biti iste kao i ove godine, uz novu komponentu ultrasoft.”

“Pokušavamo promijeniti unutarnji dio gume kako bi stvorili nagli pad performansi nakon određenog broja krugova što će momčadi prisiliti na promjenu guma.”

“Ali neće biti dramatično kao što je nekad bilo s degradacijom. Moramo eksperimentirati i vidjeti jesmo li postigli što smo htjeli.”

>> TEHNIČKI PRAVILNIK: Kotači i gume

>> SPORTSKI PRAVILNIK: Gume

>> TEHNIKA: Gume u Formuli 1

pirelli-super-super-soft

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…