sainz-toro-rosso-raikkonen-ferrari-ricciardo-red-bull-italy-monza-gp-f1-2015.

verstappen-raikkonen-toro-rosso-str10-ferrari-sf15t-belgium-spa-gp-f1-2015

Najnoviji bolid Toro Rossa, koji će od 2016. ponovno voziti s Ferrarijevim motorom, imat će duži međuosovinski razmak od prethodnika kako bi se našlo mjesta za drukčije raspoređene komponente njihove pogonske jedinice.

STR11 je, kao što mu i samo ime kaže, jedanaesti bolid momčadi iz Faenze, a s Ferrarijem su surađivali od 2007. do 2013. kada su ostvarili i jedinu pobjedu (Vettel u Monzi 2008.). Nakon mjeseci nagađanja oko mogućeg odlaska iz Formule 1, zajedno s glavnom momčadi Red Bulla, Toro Rosso je osigurao godinu dana staru specifikaciju Ferrarijeva motora koja bi svejedno trebala biti značajno poboljšanje u odnosu na Renault iz 2015.

Ferrari je s motorom za 2015. napravio veliki korak naprijed i sada se vjeruje da su vrlo blizu Mercedesa po pitanju snage, a pouzdanost im je bila najjači adut. Jedini su proizvođač bez ijednog kvara za vrijeme utrka, a Mercedes kao drugi najbolji ima dva kvara, Rosbergov u Italiji i Hamiltonov u Singapuru.

verstappen-toro-rosso-str10-renault-singapore-gp-f1-2015
Toro Rossova šasija STR10 iz 2015. bila je jedna od najboljih u Formuli 1, ali zbog nekonkurentne Renaultove pogonske jedinice i problema s pouzdanošću nisu mogli bolje od 7. mjesta u poretku konstruktora

Novi bolid Toro Rossa bit će predstavljen krajem veljače, kasnije nego je planirano zbog modifikacija koje je potrebno izvršiti kako bi se Ferrarijeva pogonska jedinica 059/4 uspješno instalirala u novi STR11. Jedan od izazova je i prostor koji moraju naći između motora i mjenjača za MGU-K koji se kod Ferrarija nalazi iza motora (i ispred mjenjača).

Ferrari je na svojoj pogonskoj jedinici 059/4 iz 2015. komponente smjestio više uzdužno kako bi bočne stranice bile što uže pa će Toro Rosso, iako s većim međuosovinskim razmakom, vjerojatno imati kompaktnije i uže bočne stranice što smanjuje otpor zraka i pospješuje strujanje zraka oko njih i prema stražnjem kraju.

Iako međuosovinski razmak u Toro Rossu produljuju kako bi smjestili Ferrarijevu pogonsku jedinicu, on će imati utjecaj i na ponašanje bolida, raspored težine i aerodinamičke performanse. Dulji međuosovinski razmak pridonosi stabilnosti, posebno u brzim zavojima, ali bolid postaje manje okretan.

Stara tvornica koristit će se za instaliranje simulatora koji je prethodno koristio Red Bull, a koji sad prelaze na novi model. Chrash testove za novi STR11 trebali bi obaviti početkom veljače u Bollateu (Milan), kako bi bolid bio na vrijeme spreman za prvi test u Barceloni 22. veljače.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …