McLarenov novi zračni tunel koji je u procesu izgradnje kritičan je za buduće ambicije nekadašnje pobjedničke momčadi koja se želi vratiti putevima stare slave, priznao je njihov novi tehnički direktor James Key.

McLaren je posljednju pobjedu ostvario na posljednjoj utrci F1 sezone 2012. u Brazilu, a posljednje pobjedničko postolje ostvarili su na prvoj utrci 2014. u Australiji.

Dno su dotakli prošle godine kada su sezonu završili s drugim najsporijim bolidom iako su se riješili Hondinih pogonskih jedinica koje su percipirane kao glavni razlog loše forme od 2015. do 2017.

Ali McLaren je 2018. iskoristio kako bi razumjeli greške u procesu dizajna i razvoja bolida te su za 2019. Pat Fry i Andrea Stella pripremili puno konkurentniji MCL34 s kojim nakon 12 utrka drže uvjerljivo četvrto mjesto u poretku konstruktora.

Lando Norris McLaren MCL34 British GP F1 2019 Photo McLaren XPB

Nakon dovođenja ključnih ljudi poput novoga tehničkog direktora Jamesa Keya iz Toro Rossa i novoga šefa momčadi Andreasa Seidla iz Porscheova LMP1 programa, McLaren se okrenuo izgradnji novoga zračnoga tunela u Wokingu nakon što su posljednjih desetak godina koristili Toyotin zračni tunel u Kölnu.

“To je jako važno,” rekao je Key.

“Kad smo se Andreas i ja pridružili momčadi, mislim da je to bio jedan od velikih projekata koji je bio na stolu, ali trebao je biti racionaliziran i diskutiran i to smo i učinili.”

“Imali smo dobar odnos s Toyotom u posljednjih deset godina, i dalje nam pružaju jako dobru uslugu, ali činjenica je da je taj tunel zastario u odnosu na mnoge suvremene tunele u F1.”

“To je jedna od onih tajni. Ali ako nikad niste bili u prilici vidjeti jedan od njih, riječ je o naprednoj tehnologiji i metodama koji ga okružuju.”

McLaren MCL34 Austrian GP F1 2019 pits close Photo McLaren

“CFD i zračni tunel nadopunjuju jedan drugoga, posebno u motorsportu gdje imate vrlo kaotičnu situaciju u prijelaznim uvjetima.”

“Bolid se miče, ima rotirajuće gume i nalet zračne struje, puno je složenosti u tom modelu. CFD sve bolje odrađuje razumijevanje kako te zračne struje međusobno reagiraju. Ali ne može to činiti uživo u višestrukim uvjetima u razmaku od 10 minuta. A zračni tunel to može na molekularnoj rezoluciji.”

Današnji F1 zračnu tuneli smiju raditi s modelima koji su najviše 60% stvarne veličine bolida kako bi se smanjili troškovi, ali momčadi i dalje investiraju u druge aspekte zračnoga tunela koji su sve napredniji i nude preciznije rezultate.

“S novim zračnim tunelom nastojat ćemo dostići konkurenciju u tom aspektu, a najlogičniji odabir je izraditi svoj zračni tunel u Wokingu. Imali smo vrlo pozitivan i proaktivan odaziv od naših vlasnika i projekt je dobio zeleno svjetlo.”

“Kako bismo napravili pravi napredak u budućnosti trebali smo nešto tako kritično za performanse bliže našem domu.”

Lando Norris McLaren MCL34 German GP F1 2019 rear end sparks Photo McLaren

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Monako 2002. – Coulthard i McLaren zadali jedini poraz u sezoni Ferrariju F2002

David Coulthard na današnji je dan 2002. ostvario prvu i jedinu pobjedu za McLaren te sezo…