renault r.s.17 front wing new bahrain f1 2017 test foto renault maxf1net

Renault je na testu u Bahrainu isprobao nekoliko novih aerodinamičkih dijelova za koje kažu da rade svoj posao, a među njima se ističe novo prednje krilo koje utječe na zračnu struju prema ostatku bolida.

Francuski konstruktor i proizvođač motora nastavlja svoju ofenzivu u drugoj sezoni najnovije F1 epizode koja im je na neki način i prva prava sezona jer su prošlu sezonu proveli s godinu dana starom Lotusovom šasijom dizajniranom za Mercedesove motore u koju nisu htjeli ulagati previše vremena i resursa.

Novu sezonu Renault je započeo daleko bolje i nalaze se pri vrhu sredine poretka, a u Bahrainu su se s oba bolida kvalificirali u Q3.

Novo prednje krilo ima tri gornja elementa (označeni ljubičastom bojom) za razliku od staroga prednjeg krila koje ima dva elementa. Kako tri elementa zauzimaju približno isti prostor kao i dva elementa na starom krilu, njihova je površina manja, kao i međusobni razmak.

Također, sasvim gornji element nije izrezan kao na starom prednjem krilu, što je učinjeno s ciljem smanjenja otpora zraka za brzu stazu u Bahrainu.

renault rs27 front wing new bahrain f1 2017 test
Foto: Renault/MAXF1.net

Novo prednje krilo proizvodi nešto više downforcea pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li ga Renault koristiti u Rusiji (srednji downforce zahtjevi) ili tek u Španjolskoj koja je staza s maksimalnim downforce zahtjevima.

Kad govorimo o rubnim područjima krila, koji su zaduženi za stvaranje tunela rastućeg radijusa, i staro krilo na tom području je imalo tri elementa (označeni crveno), ali koji su se stopili u dva elementa (ljubičasto) prema središnjem dijelu krila.

Na gornjoj fotografiji možete dobro vidjeti i metalna pojačanja na jednom od donjih elemenata (označeno ljubičastom strelicom) koja služe kako bi se postigla zadovoljavajuća čvrstoća i ne prevelika fleksibilnost prilikom FIA-inih testova.

Sasvim rubni dio krila (žuta boja) također je nešto drukčijeg oblika, ali razlici pridonosi i drukčiji kut kamere gornjeg (staro) i donjeg (novo) prednjega krila.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bahrain 2017. – Vettelu pobjeda i vodstvo u poretku

Sebastian Vettel na današnji je dan 2017. slavio na VN Bahraina nakon što je prestigao Lew…