kevin-magnussen-renault-rs16-russia-gp-sochi-f1-2016-rear-end-total-fuel-foto-f1fanatic

Renaultov dobavljač goriva i maziva Total objavio je da je nova specifikacija goriva za Renaultovu pogonsku jedinicu RE16 donosi povećanje snage od 1%.

Francuski proizvođač u Singapuru je donio novu specifikaciju svoje pogonske jedinice koju je najprije koristio Max Verstappen u Red Bullu, a kasnije i njegov momčadski kolega Ricciardo i dva Renaultova vozača Magnussen i Palmer.

Uz novu specifikaciju Renaultove RE16 Total je pripremio i novu specifikaciju ‘goriva visokih performansi’ koje donosi povećanje snage od oko 1% što bi zajedno s poboljšanjima na motoru trebalo donijeti do dvije desetinke po krugu.

Osim nove specifikacije motora, Renault je u Singapuru predstavio i nove bočne stranice koje su vidljivo uže i niže što poboljšava aerodinamiku njihovog RS16.

Daniel Ricciardo iskoristio je novu specifikaciju motora i novo Totalovo gorivo kako bi se kvalificirao u prvi startni red i završio manje od pola sekunde iza pobjednika Ricciarda, a Kevin Magnussen osvojio je jedan bod za Renault što je tek drugo pojavljivanje žutih bolida u bodovima, prvi put nakon VN Rusije.

Gorivo od 2014. nikad važnije

renault-rs16-total-fuel
Renault RS16 na predstavljanju uoči početka sezone (Foto: F1fanatic/XPB)

Novi V6 motori s turbom i znatno kompleksnijim sustavom za obnovu energije potpuno su drukčiji od atmosferskih V8 motora, ali isto tako i gorivo koje pokreće nove motore potpuno je drukčije od dosadašnjeg.

Najveća promjena s kojom su ove godine suočeni proizvođači goriva je problem ‘detonacije’. Detonacija je nekontrolirana eksplozija unutar cilindra koja ne samo da smanjuje performanse, nego može uzrokovati i udare koji oštećuju unutarnje dijelove motora.

Turbo motori mnogo su podložniji ovoj pojavi jer imaju veći kompresijski omjer i vrte se na manje okretaja. To znači da je više vremena za razvoj drugog izvora eksplozije.

Iako proizvođači goriva mogu kontrolirati rizik detonacije povećavajući oktanski broj, ključna je ravnoteža jer najveća snaga ne dolazi nužno s najvećim oktanskim brojem.

REZULTATI: Kevin Magnussen 2016.

REZULTATI: Jolyon Palmer 2016.

REZULTATI: Renault 2016.

REZULTATI: Sezona 2016.

REZULTATI: Poredak vozača 2016.

REZULTATI: Poredak momčadi 2016.

Status korištenja pogonskih jedinica

momcadi-renault-2016-new-

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Magny Cours 2004. – Schumacher pobijedio Alonsa uz četiri zaustavljanja u boksu

Michael Schumacher na današnji je dan 2004. ostvario jednu od najboljih pobjeda u 2004. ka…