Ocon od Malezije sjedi četiri centimetra niže u bolidu

esteban-ocon-manor-mrt05-mercedes-malaysian-gp-f1-2016-foto-f1fanatic-xpb
esteban-ocon-manor-mrt05-mercedes-malaysian-gp-f1-2016-foto-f1fanatic-xpb
Esteban Ocon, Manor MRT05 Mercedes, VN Malezije 2016. (Foto: F1fanatic/XPB)

Esteban Ocon na Sepangu je sjedio čak četiri centimetra niže u svom bolidu i u kvalifikacijama pobijedio iskusnijeg momčadskog kolegu Pascala Wehrleina.

Za utrke jednosjeda neobično visok Francuz (186 cm) prošloga mjeseca napunio je 20 godina (17.9.), a na prvim utrkama je zbog visine imao problema sa svojim sjedalom.

Visoki Francuz je u prve tri utrke u Belgiji, Italiji i Singapuru bio u neprirodnom položaju u svom bolidu, a uoči VN Malezije Mercedes je pomogao Manoru da sjedalo prilagodi njegovim proporcijama.

Ocon je Mercedesov juniorski vozač koji je dosad već testirao njihove bolide, kao i bolide Force Indije i Renaulta za koje je ove godine testirao na prvim slobodnim treninzima, a nakon što Haryanto nije ispunio ugovorne obveze priliku je dobio u Manoru pokraj drugog Mercedesovog vozača Wehrleina.

Mladi Francuz sada u bolidu sjedi četiri centimetra niže što uvelike pomaže u snižavanju težišta bolida budući da je masa vozača u odnosu na cijeli bolid nije nimalo zanemariva (66 kg u Oconovom slučaju). Zato je i najmanje spuštanje tako velike mase pogodno za snižavanje težišta koje donosi bolju upravljivost bolida.

Novi položaj sjedenja je, osim nižeg težišta, Oconu donio i puno veću udobnost što je izuzetno bitno jer je nakon Singapura imao ogrebotine po cijelim leđima.

Bez obzira na novi položaj sjedenja, Ocon svojom glavom i dalje djelomično zaklanja usisnik zraka za motor, što nije idealno ni aerodinamički ni za sam rad motora.

Ocon pobijedio Wehrleina u kvalifikacijama

Zahvaljujući i novom položaju sjedenja, Ocon je u Maleziji uspio pobijediti Wehrleina u kvalifikacijama za 0.136 sekundi, ali u utrci je Wehrlein ponovno bio bolji i to unatoč jednom zaustavljanju u boksu više.

Ocon je dvaput prekoračio ograničenje brzine u boksu (80 km/h) i za to dobio po pet sekundi kazne za vrijeme, a utrku je završio 26 sekundi iza Wehrleina.

Francuz je završio sve četiri utrke na kojima je nastupio, a na tri je završio posljednji od vozača koji su završili utrku. Samo je na prvoj utrci u Belgiji završio pretposljednji, ispred Felipea Nasra u Sauberu.

Meksiko najbolja šansa za Manor

Manor je ove godine očekivano konkurentan na stazama s nižim downforce zahtjevima zahvaljujući ovogodišnjoj specifikaciji Mercedesove pogonske jedinice i šasiji koja nema velik otpor zraka (ali ni downforce).

Wehrlein je osvojio prvi bod u karijeri i prvi za Manor (barem pod tim imenom) na VN Austrije gdje je završio deseti, a Meksiko bi od preostalih staza mogao biti najbolja prilika za Manor.

“U Spa smo bili zaista dobri, ali Suzuka će za nas biti teška,” rekao je Wehrlein.

“Mislim da je naša najbolja šansa do kraja sezone Meksiko.”

REZULTATI: Pascal Wehrlein 2016.

REZULTATI: Esteban Ocon 2016.

REZULTATI: Manor Mercedes 2016.

REZULTATI: Sezona 2016.

REZULTATI: Poredak vozača

REZULTATI: Poredak momčadi

Status korištenja pogonskih jedinica

momcadi-manor-2016new

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrka prekinuta, Hamilton se razbio, veliki sudar Bottasa i Russella

George Russell i Valtteri Bottas imali su žestoki sudar u 32. krugu VN Emilije Romagne nak…