Optimalne strategije i preostali setovi guma za utrku

Red Bull McLaren Mercedes British GP F1 2017 Silverstone pitlane Photo Red Bull

Pirelli predviđa da za VN Velike Britanije 2017. neće biti lako odabrati optimalnu strategiju jer su strategije jednoga i dva ulaska u boks vrlo blizu po konačnom vremenu, ali ispravan odabir uvelike ovisi o uvjetima i okolnostima u utrci.

Ovogodišnje Pirellijeve gume znatno su tvrđe nego prošle godine pa je optimalna strategija najčešće bila neka varijanta strategije jednoga ulaska u boks, s različitim komponentama i duljinama dionica.

Konfiguracija Silverstonea s puno srednje brzih i brzih zavoja dugoga trajanja stavljaju puno energije kroz gume što dovodi do lakšega zagrijavanja, ali i veće potrošnje i mogućeg pregrijavanja, posebno s teškim bolidom na početku utrke i mekšim Pirellijevim komponentama.

Zato na ovoj stazi u obzir dolazi i strategija dvaju ulazaka u boks u kojoj bi vozači mogli više pritiskati i nade polagati u posljednju dionicu utrke kad bi trebali uloviti suparnike na strategiji jednoga ulaska koji će tada biti na potrošenim gumama.

Ukoliko degradacija na supersoftu bude niska (manje 0d 0.15 sekundi po krugu), idealna strategija prema Pirelliju bi trebala biti ona s dva ulaska u boks i to s dvije dionice po 15 krugova na supersoftu i jednom dionicom na softu u trajanju od 22 kruga.

Strategija jednoga ulaska u boks trebala bi biti tek nešto sporija i to ona s prvom dionicom na supersoftu (na kojem startaju svi Q3 vozači osim Bottasa) u trajanju od 21 krug i drugom dionicom na softu (31 krug).

Ukoliko degradacija bude visoka (veća od 0.15 sekundi po krugu), tada bi strategija od dva ulaska u boks imala još veću prednost, ali s uvodnom dionicom na supersoftu (14 krugova) i dvjema dionicama na softu (po 19 krugova).

Strategija jednoga ulaska s uvodnom dionicom od 20 krugova na softu i 32 kruga na mediumu (potencijalna Bottasova strategija) također je zanimljiva mogućnost prema Pirellijevom mišljenju.

PREOSTALI SETOVI GUMA

10-GB-Sets-Available-for-the-race

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 razmatra povratak razvojnih tokena i dodatno smanjenje ograničenja budžeta

FIA i Formula 1 razmatraju ponovno uvođenje sustava tokena kojim bi kontrolirali stopu raz…