Organizatori VN Malezije promijenili devet zavoja

sepang-international-circuit-2016-new-surface

Sepang International Circuit dobio je, osim novoga asfalta, i devet dorađenih zavoja uoči ovogodišnje utrke Formule 1, 18. po redu na ovoj stazi.

Šef Sepang International Circuita Razlan Razali kaže da su promjene tako temeljite da će vozači imati osjećaj ‘kao da su prvi put došli na ovu stazu’.

Sve o stazi Sepang International Circuit i povijest VN Malezije

Osim promjena na devet zavoja, prije svega u nagibu, novi asfalt utjecat će na način na koji će funkcionirati gume i brzinu evolucije staze (rast prijanjanja što se na nju položi više gume).

“Skoro svi zavoji bit će zahtjevniji u smislu vertikalnog opterećenja dok će zadnji zavoj biti obrnut, sa suprotnim nagibom od dosadašnjeg i malom brzinom prolaska pa će prijanjanje prije svega ovisiti o gumama,” rekao je osnivač talijanske tvrtke za dizajn staza Dromo koja je odgovorna za radove na Sepangu.

Osim spomenutih devet zavoja, novo je i više od 600 metara rubnika koji su ponovno izgrađeni prema specifikacijama FIA-e i FIM-a.

Najveće promjene u posljednjem zavoju

sepang-international-circuit-2016-new-surface-final-corner
Dorađeni posljednji zavoj sada je nagnut prema van (Foto: LAT)

Petnaesti zavoj, spori lijevi zavoj koji vodi na startno ciljnu ravninu, doživio je najveće promjene pa je vrh zavoja sada podignut za jedan metar kako bi se promijenila trkaća putanja i poboljšalo odvođenje vode.

Bočni nagib zavoja sada je -4% (nagnut je prema van), a dosad je bio 2%, a zavoji 2, 3, 4, 5, 6, 9 i 12 također su doživjeli promjenu nagiba kako bi se poboljšalo odvođenje vode i/ili vozljivost.

Drugi zavoj također ima povišen vrh zavoja (dosad je na tom mjestu bio značajan ‘propad’) kako bi bio vidljiviji, a neravnine na putu prema prvom i četvrtom zavoju ispeglane su novom površinom.

FIA je prošloga tjedna objavila da su organizatori poduzeli svaku moguću mjeru opreza kako bi se izbjegli problemi sa sušenjem staze koji su primjećeni na Moto GP testu u srpnju.

MAPA STAZE SEPANG INTERNATIONAL CIRCUIT

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli najavio istragu oko pucanja guma u završnici utrke

Mario Isola iz Pirellija najavio je detaljnu istragu oko pucanja njihovih guma u završnici…