Lewis Hamilton Mercedes W07 Hybrid Barcelona test 25.2.2016.-new-nose-and-s-duct

Mercedes je svoju inačicu S-duct sustava testirao još na VN Brazila prošle godine, ali tek su na drugom testu u Barceloni sustav testirali na novom bolidu W07 Hybrid.

Aktualni svjetski prvaci u Barceloni su isti dan predstavili i novi nos koji svojim nosačima minimizira utjecaj na središnju sekciju prednjega krila, a njihov S-duct drugačiji je od konkurencije.

TEHNIKA: Aerodinamika u Formuli 1

Prekrasni Ferrari F2008 s kanalom u nosu koji je sličan današnjim S-duct sustavima
Prekrasni Ferrari F2008 s kanalom u nosu koji je sličan današnjim S-duct sustavima

S-duct u Formuli 1 nije ništa novo. Ferrari je još 2008. na svom F2008 na stazama s većim downforce zahtjevima koristio nešto slično (iako se tada nije zvalo S-duct), a Sauber je 2012. na svom C31 ponovno uveo tu ideju koju je ubrzo preuzeo i Red Bull, a kasnije i neke druge momčadi.

Riječ je o kanalu S-presjeka koji vodi od donjeg dijela monokoka, gdje ulazi zračna struja, a izlazi na gornjem dijelu kroz jasno vidljiv otvor.

Mercedes predstavio novi nos i S-duct

Sauber je ideju uveo 2012. jer su se tad koristili visoki nosevi, a momčadi su u želji da maksimalno iskoriste pravilima dopuštenu visinu šasije imali nepopularne ‘stepenice’. S-duct pomaže da zračna struja ostane bolje povezana s gornjom površinom monokoka jer zrak koji izlazi iz S-ducta ubrzava zračnu struju i povećava downforce. Još važnije, povećava se kvaliteta zračne struje prema ostatku bolida koja na jače zakrivljenim površinama ima tendenciju odvajanja (eng. airflow separation).

Mercedesovo rješenje drukčije je po tome što ulaz S-duct sustava započinje ranije nego kod ostalih momčadi – s donje strane samoga nosa – kako bi krivulja koju zračna struja mora pratiti bila što blaže zakrivljena. Ulaz podsjeća na usta morskoga psa, a jasno se vidi na donjoj slici.

new-nose-and-S-duct-mercedes-w07-hybrid
Crno obojani donji dio nosa skriva ulaz S-duct sustava

Zanimljiv detalj je i izlaz Mercedesova S-duct sustava koji je kao kod McLarena, podijeljen u dva dijela, vjerojatno zbog komponenti koje se nalaze na tom dijelu.

Mercedes-Technik-GP-Australien-2016-fotoshowImage-529aed41-937021
Kanali S-duct sustava koji je podijeljen na dva dijela i koji zračnu struju šalju na vrh monokoka (Foto: AMUS)

Na donjoj slici jasno se vidi presjek šasije na koji se pričvršćuju nos i prednje krilo, a tu su i dva otvora za S-duct sustav. Također, vidimo i interne komponente ovjesa zbog kojih je S-duct sustav podijeljen na dva kanala, kao kod McLarena.

Mercedes-Technik-GP-Australien-2016-fotoshowImage-59a8b234-937022
Mercedes W07 bez nosa – vidljive su komponente ovjesa i dva S-duct kanala koji izlaze na vrhu monokoka, iza broja 6 (Foto: AMUS)
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
2 Comments
najnovijeg
najstarijeg s najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
anteF1
anteF1
8 godine prije

Odličan članak,skoro da je bitnije prednje krilo od volana☺

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …