Otkrivena tajna Ferrarijeva S-duct sustava

Ferrari SF70H S duct entry Foto Auto Motor und SPort

Za razliku od predsezonskih testiranja kada su momčadi maksimalno skrivale tehničke detalje na svojim novim bolidima, u Australiji više ne smiju koristiti paravane kako bi bolide sakrili od znatiželjnih pogleda konkurencije i objektiva fotografa – tako je na vidjelo izašla tajna Ferrarijeva S-duct sustava koji ima jedinstvene kanale.

S-duct sustav hvata zrak ispod nosa (ili na njegovim stranama) kako bi ga proslijedio na gornju površinu monokoka i na taj način pomogao zračnoj struji da ostane bolje povezana za gornju površinu. U Formuli 1 S-duct sustav koristi se godinama, ali i on je prošao neizbježan proces evolucije koji ga svake godine čini sve učinkovitijim.

Dobra rješenja u Formuli 1 tradicionalno se kopiraju pa ove godine većina momčadi koristi ulazne otvore S-duct sustava pozicionirane sa strane nosa, što je prošle godine koristio Mercedes, a i Ferrari koristi sličan princip na novom SF70H.

Ali ono što Ferrarijev sustav razlikuje od dosad viđenih su kanali S-duct sustava unutar nosa koji se križaju kako bi zračna struja putovala što blažom konturom unutar kanala i tako većom brzinom izašla na gornju površinu monokoka.

Ferrari SF70H S duct channels inside nosecone Foto Auto Motor und Sport
Foto: Auto Motor und Sport
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

2 Komentari na "Otkrivena tajna Ferrarijeva S-duct sustava"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
scout
Pretplatnik

Pa onda je ovo X ili SX sistem a ne S duck!?

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…