Otkrivena tajna Ferrarijeva S-duct sustava

Ferrari SF70H S duct entry Foto Auto Motor und SPort

Za razliku od predsezonskih testiranja kada su momčadi maksimalno skrivale tehničke detalje na svojim novim bolidima, u Australiji viÅ”e ne smiju koristiti paravane kako bi bolide sakrili od znatiželjnih pogleda konkurencije i objektiva fotografa – tako je na vidjelo izaÅ”la tajna Ferrarijeva S-duct sustava koji ima jedinstvene kanale.

S-duct sustav hvata zrak ispod nosa (ili na njegovim stranama) kako bi ga proslijedio na gornju povrŔinu monokoka i na taj način pomogao zračnoj struji da ostane bolje povezana za gornju povrŔinu. U Formuli 1 S-duct sustav koristi se godinama, ali i on je proŔao neizbježan proces evolucije koji ga svake godine čini sve učinkovitijim.

Dobra rjeÅ”enja u Formuli 1 tradicionalno se kopiraju pa ove godine većina momčadi koristi ulazne otvore S-duct sustava pozicionirane sa strane nosa, Å”to je proÅ”le godine koristio Mercedes, a i Ferrari koristi sličan princip na novom SF70H.

Ali ono Å”to Ferrarijev sustav razlikuje od dosad viđenih su kanali S-duct sustava unutar nosa koji se križaju kako bi zračna struja putovala Å”to blažom konturom unutar kanala i tako većom brzinom izaÅ”la na gornju povrÅ”inu monokoka.

Ferrari SF70H S duct channels inside nosecone Foto Auto Motor und Sport
Foto: Auto Motor und Sport
Učitaj joÅ” iz Tehnika - vijesti

Odgovori

2 Komentari na "Otkrivena tajna Ferrarijeva S-duct sustava"

Obavijesti me o
Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviÅ”e glasova
scout
Pretplatnik

Pa onda je ovo X ili SX sistem a ne S duck!?

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Renault i Force India pokazali trostruka T-krila

Renault i Force India posljednje su momčadi, uz Red Bull, koje su predstavile svoje interp…