Max Verstappen i Lance Stroll startali su VN Turske iz prvoga startnoga reda, ali na kraju su završili tek šesti i deveti uz neobjašnjiv gubitak brzine u drugom dijelu utrke koji je tek kasnije povezan s tehničkim razlozima vezanim uz prednje krilo.

Verstappen je bio favorit za pobjedu nakon tri najbrža vremena na tri slobodna treninga i drugim najbržim kvalifikacijskim vremenom, ali nakon lošega starta uspio se vratiti i izazvati drugoplasiranoga Pereza.

Ali Verstappen se nakon toga izvrtio u brzom 11. zavoju i morao u boks po nove gume, a kasnije se pokazalo da je Red Bull pogriješio prilikom podešavanja nagiba prednjega krila za vrijeme promjene guma.

“Sve je pošlo po krivu, pokazalo se da je podešenje moga prednjega krila bilo potpuno pogrešno,” komentirao je Verstappen za nizozemske novine de Telegraaf.

“Na jednoj strani smo imali sedam stupnjeva nagiba premalo u odnosu na ono što smo htjeli, to je prilično puno. Obično se podešava stupanj ili dva, ali sedam stupnjeva je puno. I što onda možete kao vozač? Skoro ništa.”

2020 Turkish GP Verstappen Red Bull RB16 front wing zoom pits Photo Red Bull

Stroll je također imao problema s prednjim krilom zbog čega je imao podupravljanje u drugoj i trećoj dionici i uništio prednje gume nakon što je prvi puta vodio u F1 utrci i to čak 32 kruga, ali oštećenje nije bilo vidljivo jer se odvojila pregrada ispod prednjega krila i blokirala zračnu struju.

“Lance je prijavio loše performanse guma, značajno podupravljanje i ljuštenje od 17. kruga, a nove intermediate gume u 36. krugu nisu riješile problem jer je ljuštenje postalo još jače,” objasnila je momčad Racing Pointa.

“Jedna od pregrada ispod prednjega krila je olabavila i zaglavila na način da je blokirala zračnu struju i uzrokovala značajan gubitak prednjega downforcea, što je doprinijelo ljuštenju.”

“Podaci tijekom utrke potvrdili su značajan gubitak prednjega downforcea, ali bez vidljive štete, uz uvjete niskoga prijanjanja, bilo je teško potvrditi jesu li podaci točni.”

“Tek smo nakon utrke, kad se bolid vratio u garažu, vidjeli štetu i blokadu koju je ona uzrokovala ispod bolida.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen najbrži na prvom danu testiranja u Bahrainu

Max Verstappen otvorio je predsezonska testiranja uoči početka F1 sezone 2024. s najbržim …