Parc Fermé

Parc Fermé ili u doslovnom prijevodu s francuskog ‘zatvoreni park’ je zatvoreno i osigurano područje iza bokseva gdje se bolidi važu i mjere potrebne veličine. Momčadi ovdje moraju ostaviti svoje bolide u periodu od najkasnije tri i pol sata nakon završetka kvalifikacija sve do pet sati prije starta formacijskog kruga u nedjelju.

Ipak, bolidi su u ovim uvjetima puno duže – otkako prvi puta napuste garažu za vrijeme kvalifikacija pa sve do početka kruga za zagrijavanje u samoj utrci. To znači da kad bolid prvi puta napusti garažu za vrijeme kvalifikacijskog treninga momčad na njemu smije vršiti samo minimalne i strogo propisane preinake.

U ovim uvjetima, momčadi su vrlo ograničene kad je rad na bolidima u pitanju te su dopušteni samo striktno definirani rutinski zahvati koje mogu vršiti samo pod budnim okom Tehničkog delegata FIA-e i suradnika za mjerenje na utrci. Momčadi mogu dolijevati gorivo, promijeniti gume (u određenim situacijama) i doliti ulje u kočioni sustav. Dopuštene su i manje izmjene na prednjem krilu.

Nakon što bolid prvi puta napusti garažu za vrijeme kvalifikacija, na njemu se više ne smiju vršiti značajnije tehničke preinake, odnosno na snagu stupaju ‘parc fermé‘ pravila

Ovakav model ‘čuvanja’ bolida uveden je 2003. kako momčadi ne bi radile značajne promjene na bolidima od kvalifikacija do utrke, što su dotad, naravno, redovito činili. Jedina iznimka su ‘promjene klimatskih uvjeta’, primjerice ukoliko su kvalifikacije vožene po suhom, a utrka se vozi po kiši (ili obratno). Tada FIA dopušta momčadima da izvrše prikladne promjene na bolidima (koje su i dalje striktno regulirane pravilima).

Prije 2003. momčadi su u kvalifikacijama koristile posebne, jače motore, tanje diskove kočnica, a često i drukčije postavke ovjesa, aerodinamike i slično, a sve kako bi izvukli posljednjih nekoliko desetinki iz svoga bolida. Uvođenje parc fermé pravila smanjilo je troškove i razlike između većih i manjih momčadi.

Na kraju utrke bolidi se moraju dovesti izravno u parc fermé bez kašnjenja ili pomoći sudaca. Jedina iznimka je pobjednički vozač koji može proslaviti svoju pobjedu prije nego dođe u parc fermé, ali samo ako to učini sigurno i bez dovođenja legalnosti svoga bolida u pitanje.

Cijeli FIA F1 sportski pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…