Pat Fry i Dirk de Beer nova Renaultova tehnička pojačanja

Pat Fry i Dirk de Beer nova su Renaultova pojačanja u tehničkom kadru u nastojanju da ostvare svoje F1 ambicije povratka na vrh, potvrdio je šef njihove F1 momčadi Cyril Abiteboul.

Jedan od vodećih inženjera u Formuli 1 Pat Fry, koji je u svojoj karijeri radio i za McLaren i za Ferrari, pridružit će se Renaultu nakon što mu isteknu ugovorne obveze s McLarenom koji je napustio u ljeto ove godine.

Fry se vratio u McLaren u rujnu prošle godine u ulozi glavnoga inženjera te je, zajedno s Andreom Stellom, radio na ovogodišnjem McLarenu MCL34 koji se pokazao vrlo uspješnim, ali je dolaskom Jamesa Keya iz Toro Rossa postao suvišan na toj poziciji pa je odlučio napustiti Woking.

Fry je svoju F1 karijeru započeo u Benettonu 1990. kao testni inženjer, 1991. postaje trkaći inženjer, a 1993. postaje trkaći inženjer u McLarenu prije nego je 2000. postao glavni razvojni inženjer.

Godine 2005. postao je glavni inženjer u McLarenu, a 2010. prelazi u Ferrari, prvo na poziciju zamjenika tehničkoga direktora, a zatim 2011. na poziciju tehničkoga direktora za šasiju do kraja 2013. U Maranellu je ostao još 2014. i 2015. kao direktor inženjeringa.

Trenutnu Renaultovu strukturu predvodi bivši FIA-in čovjek Marcin Budkowski, a tehnički direktor za šasiju je Nick Chester.

Marcin Budkowski i Alain Prost

Renault je ove godine zakazao upravo u razvoju šasije i aerodinamike dok su s motorom značajno napredovali u snazi uz probleme s pouzdanošću.

Zato je Renault odlučio ojačati upravo taj dio momčadi pa su osim Fryja, koji je potencijalni novi tehnički direktor, doveli i Dirk de Beera koji je posljednjih godina radio u Ferrariju i Williamsu, a još ranije u Lotusu kojega je na kraju 2015. kupio upravo Renault.

De Beer je F1 karijeru započeo 2008. u Renaultu, a u momčadi je ostao i kad je 2011. dobila nove vlasnike i ime Lotus, a u Ferrari prelazi u listopadu 2013. kao glavni inženjer za aerodinamiku gdje ostaje do početka 2017.

U Williams je prešao u ožujku 2017., a momčad je napustio u lipnju prošle godine te je slobodan pridružiti se Renaultu budući da mu je istekao otkazni rok.

“Ove godine pokazali smo neke jake točke, ali i identificirali područja koja trebaju ojačanja,” rekao je Abiteboul.

“Nakon brzoga rasta našega aerodinamičkoga odjela i modernizaciji opreme, ojačavanje menadžmenta u ovom ključnom području pomoći će nam ubrati plodove naših ulaganja.”

Cyril Abiteboul i Alain Prost

“Ovo je posebno relevantno jer ulazimo u vrlo važnu godinu u našem srednjeročnom planu s potvrđenim aerodinamičkim pravilima za 2021.”

Renaultov izvršni direktor Marcin Budkowski kaže da je Dirk de Beer upravo on što je Renaultu trebalo u aero odjelu, a da je Pat Fry još jedan korak izgradnji i razvoju strukture momčadi.

“Oduševljeni smo poželjeti dobrodošlicu Dirku kao glavnom čovjeku aero odjela,” rekao je Budkowski.

“Njegove dokazane tehničke i menadžerske vještine čine ga savršenim profilom za vođenje tako velikoga i složenog odjela.”

“Oduševljen sam i što ću ponovno raditi s Patom, njegov je dolazak još jedan korak u izgradnji i razvoju strukture momčadi.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes najbrži i na drugom treningu, Ferrari se približio

Lewis Hamilton i Valtteri Bottas ponovno su odvozili dva najbrža vremena na slobodnom tren…