Talijanski proizvođač guma morat će uništiti dosad neviđenu količinu neiskorištenih guma za VN Australije budući da su ih već montirali na kotače i da nakon jednoga skidanja s kotača više nisu sigurne za upotrebu.

Nakon što je otkazana prva utrka sezone u Australiji Pirelli će morati uništiti 1800 guma koje su prethodno montirali na kotače, a iskoristit će ih kao gorivo u tvornici cementa u Velikoj Britaniji.

Gume koje se jednom montiraju na kotače moraju se otpisati ukoliko dođe do skidanja s kotača, što je neizbježno za utrke izvan Europe, a dok su u Europi neiskorištene gume mogu se transportirati s kotačima i koristiti na nekoj od idućih utrka.

Ali obično je riječ o neiskorištenim kišnim gumama, točnije njih 560 ukoliko vikend bude potpuno suh, dok je ovogodišnja situacija zbog otkazane utrke ekstrem po broju odbačenih guma.

Gume koje su otputovale prema Bahrainu i Vijetnamu, za drugu i treću utrku prvenstva koje su zasad odgođene, neće biti uništene jer još nisu montirane na kotače pa su sigurne od oštećenja u kontejnerima s kontroliranom temperaturom.

Neiskorištene gume će se uništiti u tvornici cementa u Didcotu u Velikoj Britaniji gdje se uništavaju i potrošene gume nakon uobičajenog F1 vikenda.

“Zdrobimo gume kako bi stale u manje kontejnera i pošaljemo ih natrag u UK gdje ih recikliramo u tvornici cementa blizu Didcota,” rekao je Pirellijev F1 šef Mario Isola.

“Palimo ih na visokim temperaturama i stvaramo energiju, ali ne i zagađenje.”

“Istražujemo brojne načine recikliranja F1 guma, ali u ovom trenutku ovo je naš način nakon svih provedenih analiza.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…