Pirelli će 2016. testirati nove 400 mm široke gume za 2017.

williams-fw14b-rear

Nakon što su osigurali novi trogodišnju ugovor od 2016. do 2019., Pirelli želi postaviti plan testiranja za iduću godinu. Širine guma će 2017. biti znatno veće u potrazi za izgubljenom brzinom suvremenih bolida Formule 1.

Cilj tehničke grupe bio je postići da bolidi 2017. budu 5-6 sekundi brži, a jedna od mjera je i uvođenje širih guma. Time će bolidi imati više prijanjanja, ali ne na temelju aerodinamike koja ne funkcionira jednako na svim brzinama ni blizu drugih bolida, nego na povećanju gazne površine gume, što je konstantno povećanje prijanjanja u svim uvjetima.

Iako su prvi prijedlozi govorili o 325 mm širokim prednjim i 425 širokim stražnjim gumama, najnoviji sastanci tehničke grupe donijeli su odluku o smanjenju na 300 i 400 mm. To je i dalje veliko povećanje u odnosu na trenutne gume koje su široke 245 mm sprijeda i 325 mm straga.

Paul Hembery, šef Pirelli motorsporta, vjeruje da je promjena nastala zbog želje za smanjenjem otpora zraka kojeg izazivaju širi kotači, ali još uvijek nema službenu potvrdu da će se raditi točno o tim širinama.

Pirelli je isprve tražio šest testova po tri dana s najboljim momčadima i vozačima, a iako će vjerojatno dobiti manje dana, sigurno je da postoji razumijevanje za Pirellijeve potrebe da temeljito testira nove gume.

“Svi žele da odradimo kvalitetna testiranja kako bi mogli isporučiti ono što se od nas traži,” rekao je Hembery.

“Ali općenito rješenje za testiranje je prilično kompleksno jer pravila još uvijek nisu postavljena.”

“Pitanje je hoćemo li nove gume testirati na trenutnim bolidima, izmijenjenim trenutnim bolidima ili trebamo poseban bolid. Puno je pitanja oko načina na koji ćemo testirati, ali ćemo testirati.”

Test u Abu Dhabiju koji se održava nakon posljednje utrke sezone skraćen je na samo jedan dan zbog testiranja GP2 i GP3 serija. F1 test trebao je trajati 1. i 2. prosinca, ali sada će se voziti samo prvi dan, 1. prosinca.

Hembery i dalje vjeruje da se u jedan dan može puno toga odraditi, pogotovo jer staza Yas Marina Circuit ima rasvjetu.

“Želimo odvoziti 4-5 tisuća kilometara. Želimo testirati novu supersoft gumu koju ćemo koristiti na uličnim stazama i stazama poput Rusije.”

“A želimo i načiniti strukturna poboljšanja jer bolidi postaju sve brži. Moramo to imati na umu jer nitko ne zna koliko će bolidi biti brži iduće godine. To je pokretna meta.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen – ‘Pirelli ne može kriviti momčadi, trebali bi gledati sebe’

Max Verstappen smatra da talijanski proizvođač guma Pirelli ne može kriviti F1 momčadi za …