Pirelli bi za iduću sezonu Formule 1 mogao proizvesti čak osam različitih komponenti guma za suho kako bi prilikom odabira raspoloživih komponenti za pojedinu stazu imali veću fleksibilnost.

Trenutno se u Formuli 1 koristi pet mješavina guma za suho, najmekši ultrasoft, zatim supersoft, soft, medium i hard koji je bio dostupan samo u Španjolskoj i gdje ga nitko nije koristio u utrci.

Pirelli želi postići da za pojedinu stazu mogu birati između većega broja komponenti kako bi se izbjeglo da vozači koriste pretežno dvije najmekše od tri dostupne mješavine.

Mario Isola potvrdio je da će se cijela paleta pomaknuti korak prema mekšim komponentama pa će ovogodišnji hard nestati, a ovogodišnji medium postat će novi hard i tako dalje.

“Bit će ih između pet i osam. Hard komponentu smo koristili u Barceloni i nakon toga odlučili da ju više nećemo koristiti.”

“Imat ćemo paletu koja je iskoristivija, uključujući novi hard pa ćemo imati pet iskoristivih komponenti.”

“Želimo povećati ovaj opseg i ovo je razlog zbog kojega ćemo homologirati više od pet.”

“Ako povećate broj to može djelovati zbunjujuće pa moramo izabrati broj koji nam daje fleksibilnost, ali nije prevelik.”

Posljednji Pirellijev test prije zajedničkog testa svih deset momčadi u Abu Dhabiju je test s McLarenom idućega tjedna nakon kojega će odlučiti koliko će komponenti momčadi testirati.

“To će nam dati konačnu odluku o paleti komponenti. Nakon testa ćemo imati sve informacije, ako ne bude kišilo.”

Pirelli planira zadržati postojeća imena i boje komponenti kako bi što manje zbunjivali gledatelje, a potencijalne nove komponente dobit će i nove boje i imena.

“Različitim imenima izgubili bismo ono što smo imali posljednjih sedam godina, sad ljudi znaju da je super soft crven, soft žut i tako dalje. Bila bi šteta izgubiti tu povezanost boja i imena.”

“Ako ćemo morati dodati mekšu ili tvrđu komponentu morat ćemo razmotriti ‘super-hard’ ili nešto tako.”

Sve momčadi moći će isprobati nove gume 28. i 29.11. na testu u Abu Dhabiju, dva dana nakon posljednje utrke sezone, gdje će Williams testirati Roberta Kubicu koji se natječe za mjesto u momčadi 2018.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kubica najbrži na prvom danu za Alfa Romeo, Verstappen drugi

Robert Kubica ostao je najbrži na kraju prvoga dana drugoga testa u Barceloni za Alfa Rome…