2023-Miami-GP-Perez-Red-Bull-special-fan-livery-C4-Pirelli-tyre-red-soft-Qualifying-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net

Talijanski proizvođač guma Pirelli obećao je istražiti nove koncepte svojih guma koje bi se mogle koristiti najranije 2025. kako bi odgovorili na prigovore o prevelikoj degradaciji zbog koje vozači ne mogu u kontinuitetu pritiskati u utrci.

Nakon što je posljednju utrku u Brazilu obilježila visoka degradacija guma zbog abrazivnoga asfalta i visokih temperatura asfalta od 45-50 Celzijevih stupnjeva, Pirelli je najavio moguće promjene.

Ideja je da vozači i dalje moraju ići dvaput u boks, za više strateških varijacija, ali da pritom mogu jače pritiskati, bez da moraju paziti na temperature i potrošnju kako bi odvozili ciljani broj krugova.

“Bez visoke degradacije, nema razloga ciljati na utrku s dva zaustavljanja,” rekao je šef Pirellijevoga F1 programa Mario Isola.

“Ali isto tako, vjerujem da je većina akcije na stazi posljedica degradacije guma i načina na koji možete upravljati degradacijom guma.”

“Ako to smanjite, uvjeren sam da je rizik da imate vlak automobila jer očito, ako vi možete pritiskati, ja mogu pritiskati, svi mogu pritiskati.”

“Dakle, razumijem vozače koji se žale na veliku degradaciju guma jer bi htjeli više pritiskati, to je jasan cilj.”

2023-US-GP-Stroll-Alonso-Hulkenberg-Magnussen-Zhou-Bottas-Tsunoda-in-the-Sprint-Photo-Pirelli-Edited-by-MAXF1net.jpg

Dok se vozači nalaze u međusobnoj borbi to povećava strest na gume i za vozača koji napada i za vozača koji se brani, a Pirelli u budućnosti želi pružiti gume koje će lakše podnositi takva opterećenja bez velikoga utjecaja na performanse i trajnost.

“Ono što želimo razumjeti jest kako utjecati na akciju na stazi i smanjiti degradaciju. To je nešto što možemo učiniti,” dodao je Isola i najavio da će istraživanje novoga koncepta početi ‘idućih tjedana’.

“Moramo dizajnirati gumu s različitim stupnjem degradacije i možemo u budućnosti razmotriti tu opciju. Ali važno je razumjeti postoji li neka neželjena posljedica ovoga.”

“Važno je da, za budućnost, unaprijed razjasnimo takve ciljeve. Moramo razumjeti što je dobro za sport, uzimajući u obzir savjete, komentare vozača, ali za dobrobit sporta.”

Pirellijev trenutni ugovor vrijedi do kraja 2024., a s novim će u Formuli 1 ostati barem još tri godine – 2025., 2026. i 2027. uz mogućnost produljenja za 2028.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Brazila 2023. – Očekivane strategije i konačni startni poredak

Nakon uzbudljivoga sprinta koji je obilježila visoka temperatura staze i degradacija soft …