Talijanski proizvođač i ekskluzivni dobavljač guma za Formulu 1 Pirelli nema ništa protiv da se i iduće godine koriste konstrukcije i mješavine guma od ove sezone nakon kritika na račun novih guma za 2020.

Pirelli je zajedno s nekoliko momčadi i njihovim aktualnim F1 bolidima radio na razvoju novih guma za 2020. koje su trebale smanjiti pregrijavanje i povećati temperaturni opseg optimalnog radnog područja gume.

Kako bi smanjili pregrijavanje guma i vozačima omogućili da mogu jače pritiskati u utrci, od 2019. Pirelli koristi 0.4 mm tanji gazni sloj gume u odnosu na 2018., kada su se takve gume koristile samo na tri staze s novim asfaltom, a to je otežalo kontrolu temperature guma zbog brže izmjene topline.

Zato su ovogodišnje gume od bolida tražile što više downforcea, a mnoge momčadi imale su velikih problema s izvlačenjem maksimuma iz guma, posebno u jednom krugu.

Nakon brojnih kritika novih guma, koje su vozači isprobali u petak na VN Brazila i tijekom dvodnevnog testa nakon posljednje utrke sezone u Abu Dhabiju, Pirelli je otvoren da se i 2020. koriste gume iz 2019.

“Odradili smo dva dana testiranja s gumama za 2020. u temperaturama koje su tipićne za F1 sezonu,” rekao je Pirellijev šef F1 programa Mario Isola.

“Najvažniji dio testa bila je mogućnost usporedbe novih guma za 2020. s gumama za 2019. Iako je program svake momčadi individualan, vozači sad imaju dobar subjektivni dojam, a idući je korak korelacija toga s objektivnim podacima.”

“Tijekom prvoga dana vidjeli smo pretežno kraće dionice, a momčadi su se drugoga dana usredotočile na duže dionice. Primjetili smo neka poboljšanja, posebno s najmekšom C5 komponentom, ali to nije uvijek bio slučaj s komponentama iz sredine palete.”

“Kako bismo dobili cijelu sliku, idućih dana ćemo u detalje analizirati sve podatke, posebno s dužih dionica.”

“Uzevši u obzir očekivanu evoluciju bolida za iduću sezonu, i dalje vjerujemo da je konstrukcija guma za 2020. najbolje rješene, ali naravno da smo otvoreni nastaviti raditi s gumama iz 2019. ukoliko većina momčadi tako odluči.”

PREGLED VREMENA PO KOMPONENTAMA GUMA – PRVI DAN

PREGLED VREMENA PO KOMPONENTAMA GUMA – DRUGI DAN

KOMBINIRANI PREGLED VREMENA PO KOMPONENTAMA

Charles Leclerc Abu Dhabi F1 2019 test Pirelli Photo Ferrari

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz ‘nije jako zadovoljan’ sedmim mjestom u Barceloni

Carlos Sainz kaže da nije jako zadovoljan sedmim mjestom na svojoj domaćoj utrci u Španjol…