Pirelli nije siguran kako će se gume ponašati na novim bolidima

Red Bull RB11 Abu Dhabi F1 2017 tyre test

Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač kaže da će tek nakon prvih testova i prvih nekoliko utrka s novim bolidima znati jesu li razvili gume željenih karakteristika.

Nove, šire gume u središtu su promjene tehničkog pravilnika za 2017. koji bi za posljedicu trebao imati oko četiri sekunde brža vremena po krugu, a osim 25% širih guma bolidi će imati i više downforcea zahvaljujući širim krilima, većem difuzoru i mogućnošću korištenja više aerodinamičkih dodataka u području iza prednjih kotača.

Iako je Pirelli intenzivno testirao nove gume za 2017. s Mercedesom, Red Bullom i Ferrarijem, testiranja su se odvijala na modificiranim bolidima iz 2015. koji nisu imali dovoljno downforcea u odnosu na nove bolide za 2017.

“Nedostajalo im je nešto performansi,” rekao je Pirellijev trkaći menadžer Mario Isola za Motorsport.

“Iako bi modificirani bolidi trebali simulirati razine downforcea koje ćemo imati 2017., nismo vidjeli prave performanse koje nas očekuju.”

“Na temelju simulacija koje su nam poslale momčadi vidimo da će perfomanse novih bolida biti bolje nego modificiranih bolida iz 2015.”

Upitna degradacija i zagrijavanje, ali ne i struktura

pirelli-f1-2017-tyre-test-wehrlein-mercedes-foto-pirelli
Mercedesov W06 Hybrid, Pirellijev F1 tyre test (Foto: Pirelli)

Iako nove gume još uvijek nisu bile pod opterećenjem koje ih očekuje 2017., Isola je naglasio da problem nema veze sa sigurnošću, nego s karakteristikama poput degradacije i zagrijavanja.

“Integritet gume nije problem jer su naši testovi u zatvorenom kalibrirani na vrijednosti koje su nam momčadi poslale, ali te simulacije su jedno, a stvarnost drugo,” rekao je Isola.

“Bolidi će u drugom dijelu sezone imati potpuno drukčije performanse, a i temperature će biti više. Hoće li degradacija i pregrijavanje biti kao i na simulacijama? To možemo provjeriti samo na stazi.”

Isola je rekao i da su naporno radili kako bi se gume manje pregrijavale dok vozači voze jedan iza drugoga kad je downforce smanjen, a time i povećano klizanje.

“Komponente su potpuno nove. Imali smo vrlo nisku degradaciju, a u rijetkim situacijama kad su se pregrijavale brzo su se vratile na optimalne vrijednosti.”

“Naš cilj bio je da se guma vrati u normalno stanje u vrlo kratkom vremenu što će pomoći povećati prijanjanje. U testiranjima smo vidjeli da smo taj cilj postigli, ali to moramo provjeriti na pravim bolidima pa ćemo pričekati prvih nekoliko utrka.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA i Formula 1 potvrdile promjenu pravila za 2021.

Svjetsko motorsport vijeće ratificiralo je promjene pravila koje su donijeli FIA i Formula…