Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač Pirelli objavio je listu promjena na svojim F1 gumama za 2019. od kojih su najvidljivije nove oznake i novi sjaj.

Tri boje, pet komponenti

Pirelli je za ovu sezonu odlučio odbaciti duginu paletu boja i koristiti samo tri boje – bijelu za najtvrđu dostupnu komponentu, žutu za srednje tvrdu i crvenu za najmekšu dostupnu komponentu određenog F1 vikenda.

Na testiranjima će se također koristiti tri boje iako vozači na raspolaganju imaju pet komponenti, a najtvrđa i najmekša zadržat će boju susjedne komponente uz razliku da neće imati trake između natpisa ‘Pirelli’ i ‘P ZERO’.

Najmekša guma označena je oznakom C5, a najtvrđa oznakom C1.

2019 F1 Pirelli tyres markings colours

Protipovi za testiranja

Postojat će i posebne mješavine i konstrukcije koje neće biti označene nikakvom oznakom, a koristit će se za istraživanje mogućnosti za buduće F1 sezone.

Trenutno se dovršava plan za testiranje guma za F1 2020. koji će biti poznat uskoro.

Različite temperature i tlakovi za prednje i stražnje gume

Maksimalna temperatura grijača stražnjih guma sada je 80 Celzijevih stupnjeva dok prednji i dalje smiju ostati na 100 stupnjeva. To će pomoći zagrijavanju prednjih guma i smanjiti rizik ljuštenja, posebno pri niskim temperaturama. Zato su startni tlakovi stražnjih guma manji (jer tlak raste s temperaturom).

Tanji gazni sloj gume

Pirelli je prošle godine u Španjolskoj, Francuskoj i Engleskoj koristio 0.4 mm tanji gazni sloj gume kako bi se na novim asfaltnim površinama na tim stazama smanjilo pregrijavanje, a nakon uspješnih testova ove godine će sve gume imati takav tanji gazni sloj. Konstrukcija gume ostaje ista kao i dosad.

Nove kišne gume

Pirelli je za F1 2019. razvio potpuno nove intermediate gume, za manje vode na stazi, koje pokrivaju širi raspon uvjeta od prethodnika što vozačima proširuje prozor prelaska na gume za suho ili na gume za prave kišne uvjete.

Kišna guma također je potpuno nova s redizajniranim profilom utora za bolju otpornost na vodeni klin i omogućuje bolje vozne karakteristike u teškim kišnim uvjetima.

Samo jedna vrsta kišnih guma

Prošle godine Pirelli je koristio dvije vrste intermediate i kišnih guma – za više i niže temperature. Ove godine gume su svestranije pa nema potrebe za takvim varijacijama.

Novi sjaj

Pirelli je ove godine počeo koristiti nove kalupe obložene kromom koji nude bolju završnu obradu i lijepi sjaj iako to nema nikakav utjecaj na performanse guma.

Šira radna područja

Pirelli je proširio temperaturna radna područja za sve komponente kako bi se smanjilo pregrijavanje.

C1   110-140°C
C2   110-135°C
C3   105-135°C
C4   90-120°C
C5   85-115°C

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren oduševljen najboljim startom testiranja u posljednjih nekoliko godina

Šef McLarenove F1 momčadi Andreas Seidl kaže da su imali najbolji početak predsezonskih te…