Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač Pirelli za ovu je sezonu objavio potpuni raspored komponenti guma koje će se koristiti tijekom svakoga vikenda kako bi olakšali posao i sebi i momčadima koje će ranije znati koje će komponente koristiti na kojoj utrci.

Većina komponenti slična je kao i za 2020. i 2019., ali odabir guma za Baku i Interlagos je stupanj mekši nego dosad dok su dvije utrke u Nizozemskoj i Saudijskoj Arabiji potpuno nove.

Sportski pravilnik za 2021. promijenio se po pitanju odabira guma kako bi pružio maksimalnu fleksibilnost, a odabiri guma više se ne moraju najaviti 14 tjedana unaprijed za utrke izvan Europe i osam tjedana prije utrka u Europi.

Također, kao i prošle godine, vozači više neće moći sami birati broj setova pojedine komponente koji žele koristiti tijekom svakoga vikenda – svaki vozač dobit će dva seta hard guma, tri seta mediuma i osam setova softa.

Pirelli i FIA i dalje zadržavaju pravo na promjenu odabira guma do 15 dana prije utrke ukoliko okolnosti to budu tražile.

Za ovu sezonu Pirelli je pripremio čvršću i nešto težu konstrukciju guma koja bi trebala smanjiti pregrijavanje i vozačima omogućiti da voze agresivnije, ali to dolazi uz cijenu od oko sekundu sporijih vremena po krugu.

“Objava svih selekcija guma za cijelu godinu pomoći će vozačima i momčadima s planiranjem, ali i omogućiti maksimalnu fleksibilnost u slučaju promjene kalendara zbog COVID-19 ograničenja,” rekao je Pirellijev F1 šef Mario Isola.

“Odabir guma je sličan kao i prošle godine, ali imamo dvije utrke na kojima je odabir mekši. Prva je Azerbajdžan, gdje naša C2 guma posljednji put [2019.] nije korištena, pa smo se odlučili za najmekše dostupne gume – C3, C4 i C5.”

“Zatim imamo Brazil gdje ćemo imati C2, C3 i C4 gume ove godine, a C1 guma na posljednjoj utrci [2019.] nije pokazala posebnu prednost u trošenju nad medium [C2] gumom. U oba slučaja mekše gume mogle bi dovesti do većih strateških varijacija.”

ODABIR GUMA ZA F1 2021.

2021 Pirelli tyre choices compounds Photo Pirelli F1

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…