Pirelli je objavio kako će s novim sustavom označavanja svojih F1 guma za suho s tri boje razlikovati pet dostupnih komponenti koje će vozači moći testirati na predsezonskim testiranjima u Barceloni, ali i na dva sezonska testa.

Kako bi pojednostavili situaciju s komponentama guma i njihovim imenima i bojama, Pirelli je za F1 2019. odlučio koristiti samo tri boje – crvenu za najmekšu dostupnu komponentu guma određenoga F1 vikenda, žutu za srednje mekanu komponentu i bijelu za najtvrđu komponentu.

Ali kako ćemo na testiranjima u akciji na stazi odjednom vidjeti pet različitih komponenti, Pirelli je odlučio da za najmekšu komponentu C5 i najtvrđu komponentu C1 neće koristiti uobičajene trake koje se protežu između natpisa ‘PIRELLI’ i ‘P ZERO’.

2019 Pirelli F1 tyre test colours code explained

“Na svakoj utrci vidjet ćemo samo tri boje,” objasnio je Pirellijev F1 šef Mario Isola.

“Zato smo odlučili koristiti samo tri boje i na testiranjima.”

“Ali želimo osigurati da ljudi mogu razlikovati komponente. Zato će najtvrđa C1 i najmekša C5 komponenta neće imati trake.”

“To će biti slučaj i na sezonskim testovima.”

Podsjetimo, C1 odgovara prošlogodišnjoj hard gumi, C2 je medium, C3 je soft, C4 je ultrasoft, a C5 je hypersoft dok je Pirelli odlučio odbaciti prošlogodišnji supersoft jer je performansama bio preblizu ultrasoftu.

Pirelli promijenio sve komponente osim softa

Osim što su odlučili odbaciti supersoft komponentu iz ponude, Pirelli se odlučio modificirati i gotovo sve ostale komponente svojih F1 guma.

Hard i medium komponente bit će nešto mekše nego 2018. jer je 2018. velika većina utrka bila odrađena sa samo jednim zaustavljanjem, a donijeli su i dvije inačice ultrasofta za koje tek trebaju donijeti odluku koju će koristiti 2019.

Soft komponenta ostaje kakva je bila i 2018., a već spomenuti hypersoft bit će vrlo sličan performansama ovogodišnjem, ali s manje sklonosti ljuštenju koje se događalo uslijed pregrijavanja gazne površine gume.

Pirelli će 2019. na svim utrkama koristiti gume s 0.4 mm tanjim gaznim slojem od uobičajenog iz 2018., baš kao i na prošlogodišnjim utrkama u Španjolskoj, Francuskoj i Engleskoj, kako bi se smanjilo pregrijavanje guma.

ODABIR GUMA ZA PRVE ČETIRI UTRKE F1 2019.

  Utrka Datum C1 C2 C3 C4 C5
01 Australija 17. 03. x x x
02 Bahrain 31. 03. x x x
03 Kina 14. 04. x x x
04 Azerbajdžan 28. 04. x x x
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Button – ‘Vettel nije zaboravio voziti’

Jenson Button vjeruje da Sebastian Vettel nije zaboravio voziti i da i dalje može biti izu…