Talijanski proizvođač guma Pirelli objavio je plan za testiranje novih 18-inčnih guma koje će se u Formuli 1 koristiti od 2022., a u testiranju će sudjelovati devet od deset momčadi.

Pirelli će nove gume imati prilike testirati na deset testova koji će trajati ukupno 20 dana uoči prelaska na novu dimenziju guma iduće sezone nakon što je Formula 2 na 18-inčne gume prešla prošle godine.

Razvoj 18-inčnih guma započeo je 2019. prije nego je nastupila pauza zbog pandemije, a ove godine se nastavlja sa sedam testova na gumama za suho te tri testa guma za kišne uvjete.

Šest testova održat će se zasebno, a četiri testa bit će održana nakon upravo odvoženih F1 utrka na istim stazama.

Prva dva testa održana su na španjolskom Jerezu gdje je Ferrari testirao gume za suhe i mokre uvjete, a testiranja će trajati ukupno 20 dana iako će na nekima od njih nastupati više od jednoga bolida što znači da će 28 bolida biti posvećeno testiranju po jedan cijeli dan.

“Veselimo se nastaviti naše testove novih 18-inčnih guma, ali kako pandemija još nije gotova moguće je da će i naši ovogodišnji planovi morati biti modificirani,” rekao je Pirellijev F1 šef Mario Isola.

Leclerc Ferrari 18-inch wheels 8 October 2020 Photo Pirelli

“Zbog toga imamo i rezervni plan.”

“Sastavili smo program koji bi nam trebao omogućiti da nastavimo gdje smo stali 2019. i završimo specifikaciju nove generacije guma po novim pravilima koje će bolidima dati novi izgled.”

“Hvala svim momčadima za potporu sa svojim simulacijama i prilagođenim bolidima što nam je dalo dobru bazu na kojoj možemo nastaviti raditi.”

“Testirat ćemo gume i za suhe i mokre uvjete, a već smo započeli s testiranjem u španjolskom Jerezu s Ferrarijem koje je trajalo tri dana i završit ćemo na francuskom Magny-Coursu s Alpineom u rujnu.”

Jedina momčad koja neće sudjelovati u testiranju 18-inčnih guma je Williams.

PIRELLIJEV TESTNI KALENDAR ZA 18-INČNE GUME

2021 Pirelli tyre development test calendar for 18-inch tyres for 2022 F1 season Photo Pirelli

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN SAD-a – Povratak u Texas nakon dvije godine

Formula 1 vraća se u Sjedinjene Američke Države nakon dvije godine, na stazu Circuit of th…