Talijanski proizvođač guma i službeni F1 dobavljač Pirelli objavio je da je glavni uzrok pucanja prednjih lijevih guma na prošloj utrci na Silverstoneu neuobičajeno duga dionica na hard gumama koja je posljedica ranoga izlaska sigurnosnoga automobila.

Bottas, Hamilton i Sainz u posljednjim su krugovima utrke ostali bez tlaka u prednjoj lijevoj gumi, koja je na Silverstoneu pod najvećim opterećenjem, a Pirelli je nakon utrke uzeo nekoliko guma na analizu, kako od bolida koji su imali puknuće tako i kod ostalih bolida koji nisu imali problema.

Ključni razlog su individualne okolnosti utrke koje su dovele do izuzetno duge uporabe drugoga seta guma. Drugi sigurnosni automobil u 12. krugu potaknuo je gotovo sve momčadi da svoj planirani ulazak u boks izvrše ranije i imaju posebno dugu drugu dionicu od oko 40 krugova što je više od tri četvrtine ukupne utrke na jednoj od najzahtjevnijih staza za gume.

Ako tome dodamo i veću brzinu ovogodišnjih bolida, koji su ove godine popravili pole position vrijeme za 1.2 s, posljednji krugovi VN Velike Britanije bili su posebno teški što je posljedica najvećih sila ikad viđenih na gumama, zbog najbržih F1 bolida u povijesti.

Zato je prednja lijeva guma bila izložena najvećem mogućem stresu kroz jako velik broj krugova što je dovelo do jake potrošnje i manje zaštite od ekstremnih sila.

Za drugu utrku na Silverstoneu Pirelli će donijeti stupanj mekše gume (C2, C3, C4), bez obzira na događaje na prošloj utrci, ali će povećati minimalne startne tlakove kako bi smanjili stres na konstrukciju gume.

Prednje gume morat će biti pod 0.14 bara većim tlakom nego prošloga vikenda dok će minimalni tlak za stražnje gume biti 0.07 bara veći.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull i Honda ne sumnjaju u Mercedesov povratak u Francuskoj

Vodeća momčad F1 prvenstva Red Bull ne sumnja da će se aktualni svjetski prvaci Mercedes v…