Pirelli je objavio rezultate istrage pucanja guma na prošloj utrci u Kataru u kojoj su četiri vozača doživjela pucanja prednje lijeve gume koja je bila najopterećenija na stazi Losail.

Talijanski proizvođač guma, koji je ranije ove sezone već bio kritiziran zbog pucanja guma na VN Azerbajdžana, objavio je rezultate istrage koju su pokrenuli odmah po završetku utrke u Kataru.

Izvor problema je u količini vremena u kojoj su Bottas, Latifi, Norris i Russell proveli na gumama i u vremenu koje su proveli vozeći se preko agresivnih izlaznih rubnika staze Losail.

Pirelli je u svojoj istrazi isključio bilo kakve nepravilnosti u proizvodnji guma.

Također, uzroci puknuća guma su i visoka lateralna i vertikalna opterećenja na gume, što je posljedica konfiguracije staze Losail.

Veliki zahtjevi koje je staza Losail postavila pred gume, posebno s agresivnim rubnicima, nije bilo moguće predvidjeti prije utrke budući da su bolidi Formule 1 prvi puta vozili na toj stazi, navodi Pirelli.

Visoka opterećenja dovela su do oštećenja konstrukcije guma i gubitka tlaka u bočnim segmentima što je dovelo do kolapsa strukture nakon nekoliko sekundi.

Pirelli je sve detalje analize podijelio sa svim momčadima i FIA-om.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prost objasnio zašto je napustio Alpine – ‘Šef me smatrao suvišnim’

Bivši Alpineov F1 savjetnik i četverostruki svjetski prvak Alan Prost objasnio je zašto je…