Talijanski proizvođač guma Pirelli očekuje da će današnji F1 bolidi prolaziti punim gasom kroz slavni zavoj broj osam na Istanbul Parku u povratku u Tursku nakon devet godina.

Pirelli je službeni dobavljač guma u Formuli 1 od 2011. kad se ujedno vozila i posljednja VN Turske na kojoj je s pole positiona slavio Sebastian Vettel u Red Bullu, a u devet godina Formula 1 značajno se promijenila jer su bolidi dobili drukčije motore, šire gume, oko 100 kg više i značajno više downforcea.

Webber 2010. i Vettel 2011. su za vrijeme svojih pole position krugova prolazili slavni zavoj broj osam punim gasom, ali ostali bolidi morali su puštati gas u izuzetno brzom lijevom zavoju s četiri vrha što ove godine ne bi trebao biti slučaj.

Te godine vidjeli smo čak 80 zaustavljanja u boksu i četiri promjene guma za većinu vozača, uključujući pobjednika Vettela, uz 79 pretjecanja, u prvoj Pirellijevoj godini s gumama koje su namjerno dizajnirane kako bi se jako trošile i natjerale vozače da više puta moraju u boks.

Pirelli će zbog brojnih zavoja dugoga trajanja, među kojima se ističe upravo zavoj broj osam, donijeti tri najtvrđe komponente guma (C1, C2 i C3), baš kao i u Portugalu, a vozači će drugi puta ove sezone imati nešto drukčiji broj guma na raspolaganju.

2011 Turkish GP Vettel leads Rosberg at the start Turn 2 Photo Red Bull
Vettel vodi ispred Rosberga i Webbera na startu VN Turske 2011. (Photo: Red Bull)

Umjesto uobičajenih osam setova softa, tri seta mediuma i dva harda vozači će imati sedam setova softa i tri seta mediuma i harda.

Još jedna sličnost s Portugalom je i novi asfalt koji je položen prije samo tri tjedna i koji će momčadima otežati posao zbog skliske površine karakteristične za nove podloge i ulja koje izlazi na površinu.

Također, ovoga vikenda neće biti nikakvih drugih utrka na stazi pa će ona biti vrlo prašnjava i s malo gume na početku vikenda uz veliku evoluciju prijanjanja tijekom vikenda, što će vozači i momčadi morati uračunati dok budu tražili optimalne postavke i isprobavali dugotrajnost guma na dužim dionicama.

TLAKOVI I CAMBER ZA VN TURSKE (1.587 bara / 1.380 bara)

KARAKTERISTIKE STAZE

2020 Turskish GP Intercity Istanbul Park circuit map with track characteristics 2 Photo Pirelli Edited by MAXF1net

PIRELLIJEV IZBOR GUMA ZA 2020.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Rusije – Može li Mercedes zadržati 100%-tni učinak?

Iduća utrka prvenstva vozi se u Rusiji na stazi na kojoj Mercedes ima savršen učinak sa se…